Websites en Domeinen in Plesk bij Yourhosting

Dit artikel geeft een uitleg over het scherm "Websites en domeinen in Plesk". Dit scherm is ook de homepage die je ziet als je inlogt op je Plesk-omgeving. Je kunt hier per domeinnaam instellingen aanpassen met betrekking tot o.a. SSL, WordPress, FTP en PHP.

Inhoudsopgave

Xh8jmGtqs9ZyZ1-NxyJoknIsmdqLXZ_dFA

1. Hostinginstellingen

Een overzicht van alle instellingen voor dit domein. Denk bijvoorbeeld aan de status van je domeinnaam, de PHP-versie, SSL-beveiliging en meer.

2. Open

Dit is eigenlijk de preview- of voorbeeld-modus. Dit gebruik je wanneer de domeinnaam zelf nog naar een andere server verwijst, en je wel op deze server een nieuwe website hebt staan die je wil bekijken of testen. Plesk kijkt hier dus naar het ip-adres, niet naar de url.

3. Voorbeeld

De website wordt onbereikbaar gemaakt en geeft een 503-melding (tijdelijk offline). Deze optie gebruik je wanneer je onderhoud pleegt en geen scoreverlies bij de zoekmachines wilt oplopen.

4. Opschorten

De website wordt volledig uitgeschakeld en uit de serverconfiguratie gehaald. De website is offline en maakt scoreverlies bij zoekmachines. Deze optie wil je dus nooit ‘zomaar’ gebruiken!

6. Toegang tot webhosting

Op deze pagina zie je de standaard aangemaakte ‘Hoofd’ FTP-gebruiker en kun je een nieuw FTP-wachtwoord instellen. Deze FTP-gebruiker is niet te verwijderen en is beschikbaar voor ieder pakket met een webruimte. Verder zie je het ip-adres van je pakket en de schijfruimte.

7. FTP-toegang

Op deze pagina zie je alle aangemaakte FTP-gebruikers. Dit is inclusief de 'Hoofd FTP-gebruiker' die standaard bij ieder hostingpakket wordt gemaakt. Je hebt hier de mogelijkheid extra FTP-gebruikers te maken en voor bestaande FTP-gebruikers het wachtwoord aan te passen. Deze FTP-gebruiker (en extra FTP-gebruikers) hebben ook toegang tot alle Plesk-opties waarvoor je FTP-toegang nodig hebt, zoals de statistieken.

8. Hostinginstellingen

Een overzicht van alle instellingen voor dit domein. Denk bijvoorbeeld aan de status van je domeinnaam, de PHP-versie, SSL-beveiliging en meer.

9. Let's Encrypt

Op deze pagina kun je een gratis SSL-certificaat aanvragen. Je kunt hier ook zien of het certificaat actief is, hoe lang het certificaat geldig is en voor welke domeinnamen het certificaat geldt. Lees meer over Gratis SSL op onze supportpagina.

10. Git

Hier kun je verbinding maken met je Git-account, als je deze hebt. Git een beheertool voor developers waarmee de website gebouwd kan worden in een omgeving die versiebeheer heeft, en waarmee een nieuwe website in één keer live gezet kan worden. Lees hier meer over Git.

11. PHP-instellingen

Onder deze knop zie je direct welke PHP-versie je nu gebruikt. Klik je op de knop, dan kom je bij de pagina waar je de PHP-versie beheert en waarmee je ziet welke modules en standaard waarden PHP nu gebruikt. Wil je van PHP-versie veranderen, dan maak je gebruik van de knop 'PHP-instellingen' of 'Hostinginstellingen'. Deze pagina laat ook zien welke memory-limit je PHP heeft en hoe lang een script mag draaien. Via het blauwe i-icoontje kun je de 'phpinfo'-uitleg opvragen.

12. Instellingen voor Apache en Nginx

Heb je kennis van Apache, dan kun je hier de instellingen van de Apache-webserver beheren. Als Apache gebruik maakt van nginx als frontend-server, dan kun je hier ook de instellingen voor nginx opgeven, zoals caching.

13. Software installaties

Op deze pagina staan drie tabbladen die allemaal te maken hebben met de software-installaties. Let op, WordPress vind je niet op deze pagina, omdat hier een aparte pagina voor is. Deze vind je aan de linkerkant in de blauwe menubalk.

1. Mijn software installaties beheren: Een overzicht van de software die nu al geïnstalleerd is voor je domeinnaam.
  2. Software installaties: de meest gebruikte softwareprogramma's die je kunt installeren vanuit Plesk.
  3. Alle beschikbare toepassingen: alle softwareprogramma's die je vanuit Plesk kunt installeren.

14. Bestandsbeheer

Hier zie je de webruimte. Alle bestanden en mappen binnen je webruimte kun je hier openen, bekijken en bewerken (in een HTML-editor). Ook kun je nieuwe bestanden maken en uploaden. Ook en bestaande bestanden downloaden en verwijderen.

15. Web statistieken

Hier zie je alle bezoeker statistieken Bij het openen van de webstatistieken krijg je in een pop-up een inlogvenster te zien. Je gebruikt hier de FTP-gebruiker en het FTP-wachtwoord om in te loggen. De bezoeken via een beveiligde verbinding zijn hier niet bij meegenomen, die vind je bij SSL/TLS-webstatistieken aangezien die verbindingen versleuteld zijn.

16. SSL/TLS-web statistieken

Hier zie je alle bezoeker statistieken die via een beveiligde verbinding (SSL / HTTPS) zijn binnen gekomen. Bij het openen van SSL/TSL-webstatistieken krijg je in een pop-up een inlogvenster te zien. Je gebruikt hier de FTP-gebruiker en het FTP-wachtwoord om in te loggen.

17. Whois-informatie

Heb je een domeinnaam geregistreerd, dan staat deze domeinnaam in de Whois. Dit is een database waarin alle geregistreerde domeinnamen staan. Meer over de Whois lees je op onze supportpagina. Op de Whois-pagina in Plesk zie je welke nameservers de domeinnaam gebruikt, wie de eigenaar is, wie de hostingpartij is en wie de registrar van de domeinnaam is.

18. E-mailadressen

Via deze knop kom je op een overzichtspagina van alle ingestelde e-mailadressen voor de betreffende domeinnaam. Op deze pagina kun je nieuwe e-mailadressen aanmaken en bestaande adressen wijzigen of verwijderen. Door op een e-mailadres te klikken kom je bij de uitgebreide opties per e-mailadres. Zo kun je het wachtwoord wijzigen en de grootte van de mailbox aanpassen.

Wil je de webmail openen? Klik dan op het enveloppe-icoontje aan rechterkant van de pagina bij het gewenste e-mailadres. Wil je je e-mailadres instellen in je mailprogramma, volg dan de stappen uit onze handleiding. De mailinstellingen die je hiervoor nodig hebt vind je door op het blauwe rondje met i te klikken.

Via het tabblad ‘Mailinstellingen’ kom je bij hetzelfde scherm als via de knop ‘E-mailinstellingen’ op de hoofdpagina. Lees bij punt 19 de informatie over dat scherm.

19. E-mailinstellingen

Op deze pagina vind je overzicht van de algemene mailinstellingen van de betreffende domeinnaam. Je beheert hier het in- en uitschakelen van afwezigheidsberichten en je kunt instellen wat er moet gebeuren met e-mail die gericht is aan een e-mailadres dat niet bestaat. Je kunt op deze pagina ook doorklikken naar de pagina ‘E-mailadressen’ via het tabblad bovenaan de pagina. Op die pagina vind je onder andere de mailgegevens die je nodig hebt voor het instellen van je mailadres in een mailprogramma. Lees de informatie over het scherm ‘E-mailadressen’ in de alinea hierboven.

20. SSL/TLS-certificaten

Op deze pagina zie je een overzicht van alle geïnstalleerde SSL-/TLS-certificaten die voor de betreffende domeinnaam zichtbaar zijn. Dit geldt dus zowel voor de Let’s Encrypt (Gratis SSL)-certificaten als de DV, EV en Wildcard SSL-certificaten. Op deze pagina kun je ook extra SSL-certificaten uploaden, activeren en bestaande certificaten verwijderen.

21. Afgeschermde mappen

Op deze pagina zie je een overzicht van alle afgeschermde mappen. Je kunt hier extra mappen afschermen en daarmee dus de map ontoegankelijk voor websitebezoekers maken. Je kunt hier ook bestaande afgeschermde mappen weer vrijgeven door de "afscherming" te verwijderen. Probeer je een afgeschermde map via een browser te openen, dan krijgt de bezoeker een pop-up met daarin een inlogscherm te zien. Om in te loggen op de afgeschermde map gebruik je de FTP-gegevens van het betreffende account.

22. Website kopiëren

Op deze pagina kun je een kopie van de website van de betreffende domeinnaam maken. Je kunt kiezen om een kopie van de website naar een andere gekoppelde (sub)domeinnaam te maken, of zelfs een kopie naar een externe opslag/server. Wil je een website testen op een testadres, of wil je de website verhuizen naar een andere locatie, dan gebruik je daarvoor de 'Website kopiëren'-knop. Deze optie werkt niet voor MijnWebsite en YourWebsite.

23. Logbestanden

Op deze pagina zie je alle logbestanden van deze domeinnaam in je hostingpakket. In het overzicht kun je makkelijk zoeken op tijdstippen, ip-adressen, tekst en specifieke foutmeldingen. De logbestanden worden zo een stuk makkelijker te lezen. Ben je actief aan het testen, dan kun je gebruik maken van de knop 'Start real-time updates'. Er wordt dan een schoon log gemaakt die bijhoudt welk exact verkeer er op dat moment binnenkomt. Dit verkeer wordt dan in "realtime" weergegeven.

24. Webgebruikers

Op deze pagina zie je de gebruikers die eigen persoonlijke webpagina's binnen de webruimte beheren. Webgebruikers krijgen een persoonlijke map (vaak te bereiken via 'domeinnaam.nl/~gebruikersnaam'). De webgebruiker krijgt alleen toegang om de bestanden in die persoonlijke map te beheren. De webgebruikers hebben geen toegang tot de Hostingmanager en andere onderdelen van het hostingpakket. Je kunt hier ook webgebruikers toevoegen, verwijderen en beheren.

25. DNS-beheer

De knop 'DNS-beheer' stuurt je door naar het DNS-beheer in Mijn Account, waar je een overzicht van je DNS-records ziet voor de betreffende domeinnaam. Hier kun je ook records wijzigen, toevoegen of verwijderen en de TTL aanpassen. Ook kun je hier je nameservers wijzigen.

26. Redirect-beheer

De knop 'DNS-beheer' stuurt je door naar het Redirectbeheer in Mijn Account, waar je een overzicht van je redirects ziet. Hier kun je dus een domeinnaam doorlinken naar een andere url.

27. Google Pagespeed Insights

Als je hier op klikt, voert Plesk de Google Pagespeedtest uit die de snelheid van je website meet. In een overzicht zie je in het groen wat beter kan, in het oranje wat je nog verder kunt verbeteren en in het rood de verbeterpunten waarin je veel winst kunt behalen.

28. Reservekopieën beheren

Heb je een externe FTP-server, dan kun je hiermee verbinding maken een een back-upschema instellen.

29. Databases

Via de knop ‘Databases’ aan de rechterkant kom je op dezelfde pagina als het menu-item ‘Databases’ aan de linkerkant.  Hier kun je een database toevoegen (als dit nog kan binnen je pakket), inloggen op je database via phpMyAdmin, databases importeren en exporteren, een database back-up maken en de databasegegevens inzien bij ‘Verbindingsinformatie’. Ook kun je gebruikers instellen en de rechten en toegang beheren.

30. Cronjobs

Cronjobs stel je in wanneer je wilt dat bepaalde scripts of commando's automatisch eens in de zoveel tijd worden uitgevoerd. Vaak wordt dit gebruikt wanneer er bij bestellingen bevestigingsmails moeten worden gestuurd. Je wil dan bijvoorbeeld elke vijf minuten controleren of er bestellingen staan waarover een mail gestuurd moet worden. Het is dan handig dat dit automatisch gebeurt en dat je dit niet zelf om de vijf minuten moet controleren. Je kunt dan met een cronjob een PHP-script in je webruimte aanroepen per zoveel minuten/uren/dagen/weken enzovoorts.

31. Google authenticator

Hier kun je een tweefactorauthenticatie instellen voor het inloggen op Plesk. Dit geldt voor alle gebruikers die je in je Plesk-omgeving hebt aangemaakt.

32. DNS- en redirectbeheer

Via deze knop kom je uit op de pagina ‘DNS- en redirectbeheer’ in Mijn Account. Op deze pagina zie je een overzicht van al je domeinnamen. Klik achter de gewenste domeinnaam op ‘Beheer’ om een doorlink in te stellen voor die domeinnaam, of de DNS-instellingen te beheren.

33. Supportformulier

Klik je op deze knop dan kom je op onze contactpagina. Hier kun je direct terecht als je een vraag hebt voor onze klantenservice.

34. WordPress

Via de knop ‘WordPress’ aan de rechterkant kom je op dezelfde pagina als het menu-item ‘WordPress’ aan de linkerkant.  Hier kun je niet alleen WordPress zelf installeren, maak ook plug-ins en thema’s. Verder kun je hier ook je WordPress-website scannen en updates bekijken en uitvoeren. Wil je niet omkijken naar die belangrijke updates? Laat het dan door onze webmasters doen!

Verbruik

Verder zie je op deze pagina ook nog aan de rechterkant hoeveel procent van je schijfruimte en dataverkeer je moment gebruikt. Dit gaat om de totale schrijfruimte van je pakket. Heb je meer ruimte nodig? Upgrade dan eenvoudig je pakket of bespreek met ons wat je het beste kunt doen. We denken graag met je mee!