Contactformulier op je website bij Yourhosting

Op veel websites vind je een contactformulier. Handig voor als je bezoekers met jou in contact willen komen. Op deze pagina lees je waar je bij een contactformulier aan moet denken en hoe je dit veilig instelt.

Inhoudsopgave

Waarom een contactformulier

Denk eerst goed na over het doel van je contactformulier. Wat wil je met het formulier bereiken? Is het voor bezoekers om jou gemakkelijk een korte vraag te kunnen stellen, of geldt het als offerte aanvraag? Denk goed na welke gegevens je nodig hebt van je bezoeker. Dit helpt je om de juiste vragen te stellen. Vraag je naar persoonsgegevens, houd dan ook rekening met de AVG privacywet

Bekijk het contactformulier door de ogen van je website bezoeker. Zorg dat het formulier makkelijk in te vullen is en het weinig tijd/moeite kost. Een lange vragenlijst schrikt mensen af. Test je contactformulier altijd eerst zelf even, dan weet je zeker dat alles goed werkt en naar wens is.

Beveiligde verbinding met SSL

Heb je een contactformulier op je website, dan is het bij wet verplicht deze te beveiligen. Dit doe je met een SSL-certificaat. Een SSL-certificaat herken je aan de https voor het website-adres en het slotje in de adresbalk. Door het SSL-certificaat op je website zorg je ervoor dat de gegevens van het contactformulier versleuteld worden verzonden. Meer informatie over SSL lees je op onze SSL-pagina. Wil jij ook een SSL-certificaat op je website om je contactformulier te beveiligen? Hier lees je hoe je eenvoudig en snel een SSL-certificaat aanvraagt.

Voorkom spamreacties met CAPTCHA

Naast het SSL-certificaat is het ook erg belangrijk om je contactformulier te voorzien van een CAPTCHA. Dit is een beveiligingsmaatregel waarmee je voorkomt dat een (spam)bot of script jouw formulier misbruikt, bijvoorbeeld om spamberichten te versturen. De meest bekende CAPTCHA's hebben een aantal letters die je over moet typen, of een aantal afbeeldingen die je aan moet klikken. Zo bevestig je dat je een mens bent en geen robot.

vmYIHtrSTmnTpMjjSqb36EVCKLOdTKFWAQ

Contactformulier instellen

Formgenerator

We stoppen met de ondersteuning van het programma Formgenerator. In de meeste softwareprogramma's zit al een optie waarmee je eenvoudig zelf een contactformulier op je website toevoegt. Het is handig om binnen je websitesoftware het formulier toe te voegen, zodat je je website op één plek beheert. Hiervoor zijn veel keuzes, hieronder zetten wij een paar veelgebruikte opties op een rijtje:

In de meeste softwareprogramma's zit al een optie waarmee je eenvoudig zelf een contactformulier op je website toevoegt. Het is handig om binnen je websitesoftware het formulier toe te voegen, zodat je je website op één plek beheert. Hiervoor zijn veel keuzes, hieronder zetten wij een paar veelgebruikte opties op een rijtje:

In MijnWebsite

In het programma MijnWebsite zit een makkelijke formuliermaker ingebouwd:

1. Ga in Mijn Account naar 'MijnWebsite' en klik op 'Bewerken' achter je website;
  2. Klik in MijnWebsite op 'Inhoud' en sleep 'Formulier' rechts naar de plek op je website waar je het contactformulier wilt;
  3. Geef het formulier een naam, typ een bevestigingsbericht en stel je e-mailadres in. Op dit e-mailadres ontvang je de ingevulde contactformulieren;
  4. Stel de velden in. Dit zijn de vragen die je bezoekers beantwoorden in je contactformulier. Je kunt velden verwijderen, extra velden toevoegen en velden verplicht maken
  5. Sla het contactformulier op.
  6. De captcha zit er automatisch ingebouwd. SSL stel je in bij 'Instellen' in MijnWebsite.

In Yourwebsite

In Yourwebsite voeg je gemakkelijk een formulier toe:

1. Ga in Mijn Yourhosting naar 'Hosting & e-mail' en klik op het tandwiel achter je domeinnaam;
  2. Klik daarna op 'Naar Sitebuilder' om de bewerker te starten;
  3. Klink bovenin op 'Voeg inhoud toe' en dan op 'Voeg widget toe';
  4. Houd je linker muisknop ingedrukt op "Contactformulier" en sleep deze in je pagina. Laat je muisknop los als het op de juiste plek staat
  5. Je moet je website publiceren, voordat hij ook online zichtbaar is.

In WordPress

In WordPress kun je het beste een plugin gebruiken voor je contactformulier. Een veelgebruikte plugin hiervoor is Contact Form 7

1. Log in op de backend van je WordPress-website;
  2. Ga links in het dashboard naar 'Plugins' en klik door naar 'Nieuwe plugin';
  3. Zoek bij 'Trefwoord' naar Contact Form 7 en installeer de plugin;
  4. Activeer de plugin en ga vervolgens links in het menu naar 'Contact'. Klik op 'Nieuwe toevoegen' om je contactformulier aan te maken;
  5. Vul de velden in en stel het e-mailadres in waarop je de ingevulde contactformulieren wilt ontvangen.
  6. Stel CAPTCHA in en sla het formulier op

Overige veelgebruikte tools voor formulieren

De onderstaande programma's worden ook veel gebruikt om formulieren mee te maken.

Deze programma's zijn op geen enkele manier verbonden met Yourhosting, daarom levert Yourhosting hier geen support op.