MX-records - Vevida

Het bepalen van welke mailserver(s) verantwoordelijk is (zijn) voor de e-mailafhandeling van een domein wordt bepaald aan de hand van z.g. MX-record (Mail eXchanger). Een mailserver vraagt via het DNS-systeem op welke mailserver(s) er verantwoordelijk is (zijn) voor een domein. Hierna wordt de e-mail naar deze mailserver(s) verstuurd.

Het opvragen aan de DNS wat de MX-records zijn is te vergelijken met (technisch):

$ dig vevida.com. MX +trace

; <<>> DiG 9.2.4 <<>> vevida.com. MX +trace
 ;; global options:  printcmd
 .                       228409  IN      NS      D.ROOT-SERVERS.NET.
 .                       228409  IN      NS      E.ROOT-SERVERS.NET.
 .                       228409  IN      NS      F.ROOT-SERVERS.NET.
 .                       228409  IN      NS      G.ROOT-SERVERS.NET.
 .                       228409  IN      NS      H.ROOT-SERVERS.NET.
 .                       228409  IN      NS      I.ROOT-SERVERS.NET.
 .                       228409  IN      NS      J.ROOT-SERVERS.NET.
 .                       228409  IN      NS      K.ROOT-SERVERS.NET.
 .                       228409  IN      NS      L.ROOT-SERVERS.NET.
 .                       228409  IN      NS      M.ROOT-SERVERS.NET.
 .                       228409  IN      NS      A.ROOT-SERVERS.NET.
 .                       228409  IN      NS      B.ROOT-SERVERS.NET.
 .                       228409  IN      NS      C.ROOT-SERVERS.NET.
 ;; Received 436 bytes from 194.109.9.99#53(194.109.9.99) in 11 ms

com.                    172800  IN      NS      A.GTLD-SERVERS.NET.
 com.                    172800  IN      NS      G.GTLD-SERVERS.NET.
 com.                    172800  IN      NS      H.GTLD-SERVERS.NET.
 com.                    172800  IN      NS      C.GTLD-SERVERS.NET.
 com.                    172800  IN      NS      I.GTLD-SERVERS.NET.
 com.                    172800  IN      NS      B.GTLD-SERVERS.NET.
 com.                    172800  IN      NS      D.GTLD-SERVERS.NET.
 com.                    172800  IN      NS      L.GTLD-SERVERS.NET.
 com.                    172800  IN      NS      F.GTLD-SERVERS.NET.
 com.                    172800  IN      NS      J.GTLD-SERVERS.NET.
 com.                    172800  IN      NS      K.GTLD-SERVERS.NET.
 com.                    172800  IN      NS      E.GTLD-SERVERS.NET.
 com.                    172800  IN      NS      M.GTLD-SERVERS.NET.
 ;; Received 488 bytes from 128.8.10.90#53(D.ROOT-SERVERS.NET) in 96 ms

vevida.com.             172800  IN      NS      ns1.vevida.net.
 vevida.com.             172800  IN      NS      ns2.vevida.net.
 vevida.com.             172800  IN      NS      ns3.vevida.com.
 ;; Received 140 bytes from 192.42.93.30#53(G.GTLD-SERVERS.NET) in 177 ms

vevida.com.             900     IN      MX      10 mx1.vevida.com.
 vevida.com.             900     IN      MX      10 mx2.vevida.com.
 vevida.com.             900     IN      MX      10 mx3.vevida.com.
 vevida.com.             900     IN      MX      10 mx4.vevida.com.
 vevida.com.             900     IN      MX      20 backup-mx.vevida.com.
 vevida.com.             900     IN      NS      ns2.vevida.net.
 vevida.com.             900     IN      NS      ns3.vevida.com.
 vevida.com.             900     IN      NS      ns1.vevida.net.
 ;; Received 326 bytes from 213.19.161.190#53(ns1.vevida.net) in 12 ms

Standaard zijn er bij Vevida 5 MX-records voor een domein actief:

• mx1.vevida.com;
  • mx2.vevida.com;
  • mx3.vevida.com;
  • mx4.vevida.com;
  • backup-mx.vevida.com.

Naast gebruik te maken van POP3, IMAPv4 of batched SMTP, waarbij de e-mail via onze SMTP-servers arriveert, is het ook mogelijk om een eigen MX-record in te stellen. Uw mailserver handelt dan rechtstreeks de e-mail voor uw domein af.
Belangrijk hierbij is dat uw mailserver op een extern IP-adres bereikbaar is TCP/IP poort 25 moet open staan.

Indien u een eigen MX-record voor uw domein wilt, kunt u dit middels Mijn Account (inloggen vereist) aan ons kenbaar maken. Houd er rekening mee dat het fallback MX-record ook komt te vervallen. Is uw mailserver langer dan vier (4) dagen onbereikbaar dan verliest u e-mail.
Vermeld bij uw aanvraag:

• Het externe IP-adres van uw mailserver;
  • Dat alle e-mailaccounts leeg zijn en verwijderd kunnen worden.

Overleg het wijzigen van het MX-record eerst met uw toegangsprovider. Niet iedere provider staat het toe dat u een (mail-)server draait.

Nota Bene

Na het wijzigen van het MX-record handelt Vevida uw e-mail niet meer af en Vevida kan ook niet verantwoordelijk worden gesteld voor het, bijvoorbeeld, niet aankomen van e-mail.

F
Fokke is the author of this solution article.