Two-factor authentication: wat is het en wat kan ik er mee?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: two-factor authentication (2FA). Met deze techniek gebruik je naast een gebruikersnaam en wachtwoord een tweede authenticatiemiddel. In dit artikel vertellen wij wat het is en wat je er mee kunt.

Brute force attack

Internetcriminelen kunnen via een brute force attack enkele duizenden inlogpogingen per seconde uitvoeren op je website en/of e-mailadres. Het gebruik van sterke wachtwoorden lijkt daarom vanzelfsprekend.

Maar wat als je inloggegevens worden gestolen? Dan is het voor hackers een fluitje van een cent om in te loggen op je accounts, want helaas gebruiken veel mensen nog steeds dezelfde wachtwoorden.

Single-factor vs. two-factor authentication

In veel gevallen heb je de mogelijkheid om additionele veiligheidsmaatregelen te treffen. Met two-factor authentication (2FA) gebruik je naast een gebruikersnaam en wachtwoord (single-factor authentication) een tweede authenticatiemiddel.

De bekendste vorm hiervan is een app op je smartphone (bijvoorbeeld Google Authenticator) waarbij je een code (token) moet invoeren op het moment dat je inlogt op je account. Een groot voordeel hiervan is dat internetcriminelen naast je gebruikersnaam en wachtwoord óók je smartphone nodig hebben om in te kunnen loggen. Dat lijkt schier onmogelijk.

De meeste grote online platformen bieden inmiddels two-factor authentication en wij adviseren je dit te gebruiken indien mogelijk. Je voorkomt hiermee een hoop narigheid.

Nieuwe controle paneel gebruikt 2FA

In december/januari lanceren wij ons nieuwe controle paneel. Met de two-factor authentication van Google Authenticator beveilig je je account extra. Zo voer je naast de standaard beveiliging (gebruikersnaam en wachtwoord) ook een reeks cijfers in welke je smartphone toont. Zo beschermen wij je tegen kwaadwillenden die via ons controle paneel je account willen misbruiken.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact op met de afdeling Support via support@deheeg.nl of (0)251 26 06 00. We helpen je graag.