FAQ Verhuiscodes bij Yourhosting

In dit artikel bespreken we de meest voorkomende vragen over verhuiscodes. Wat is het? Hoe kom ik aan een verhuiscode? Waar heb ik het voor nodig. We komen er allemaal op terug. Mis je een vraag? Laat het ons weten in een reactie.

Inhoudsopgave

Wat is een verhuiscode?

Een verhuiscode is een code waarmee je een domeinnaam verhuist. Er zijn meerdere namen voor deze code zoals (verhuis)token, autorisatie code, transfer key of EPP code. Op het moment dat je een domeinnaam registreert die al door iemand anders is geregistreerd, vraagt de partij waar je de domeinnaam vastlegt om deze code. De code kan alleen verstrekt worden door de huidige eigenaar. Hiermee wordt gezorgd dat alleen met toestemming van de eigenaar wordt verhuisd.

Hoe kom ik aan een verhuiscode?

Een verhuiscode vraag je op wanneer je een domeinnaam opzegt en overdraagt aan een andere partij. Met de code kunnen zij de domeinnaam registeren bij een andere provider. Verhuis je een domein vanuit een andere partij naar ons? Dan kunnen zij je de code verstrekken. 

Is de vorige eigenaar ook klant bij Yourhosting? Dan kun je gebruik maken van een Interne Overdracht

Staat de domeinnaam nu bij ons en verhuis je deze naar een andere provider? Lees dan hier hoe je een verhuiscode bij ons opvraagt.

Waar voer ik de verhuiscode in?

Als je een domeinnaam registreert waar een verhuiscode voor nodig is; dan wordt hier direct om gevraagd zodra je de domeinnaam besteld bij Yourhosting. 

WPhuVea5Vz7dK7PxJIVfJlono-GwWvBsaw

Je wordt dan direct gevraagd of je een verhuiscode hebt. Is dat het geval? Vul deze dan in en ga verder met de bestelling. NB: De verhuizing wordt daarmee direct in gang gezet. Soms kan het handig zijn om dit uit te stellen. Lees daar meer over in de volgende paragraaf.

Wanneer voer ik de verhuiscode in?

Op het moment dat je een verhuiscode invoert, wordt de verhuizing meteen in gang gezet. Dit kan tot gevolg hebben dat de website en/of je mail bij de oude provider niet meer werkt. Wil je dit voorkomen? Zorg dan eerst dat alles qua website en mail bij de nieuwe provider is geregeld. Je kunt in dat geval een fictieve verhuiscode invoeren. De echte code stuur je daarna naar ons op. Meer weten over hoe je alles bij je nieuwe provider in orde maakt? Lees dit artikel.

Waarom gebruiken we verhuiscodes?

Een domeinnaam is uniek. Maar één persoon of instantie kan tegelijkertijd een domeinnaam in bezit hebben. Om je eigenaarschap van de domeinnaam te beschermen wordt er een unieke code aangemaakt die vereist is om de domeinnaam te kunnen verhuizen. Wees dus ook uiterst voorzichtig met de code. Iedereen met het verhuistoken kan de domein op hun naam zetten. 

Het lukt me niet om de code op te vragen

De aanbieder waar jij je domeinnaam hebt geregistreerd is onder alle omstandigheden verplicht deze te verstrekken als jij de eigenaar bent. Je kunt hier contact met hen over opnemen. Weigert de provider jou de code te sturen? Dan kun je in een uiterst geval een dispuut openen via de SIDN. Lees daar meer over op hun website

Maakt het nog uit wat voor soort domeinnaam ik heb?

Ja, dit kan een verschil maken. Dit wordt bepaalde door de extensie; dus of het bijvoorbeeld een .com, .nl of .eu-domeinnaam is. Je leest meer over deze verschillen en de procedures per extensie in dit artikel.

Van wie is mijn domeinnaam?

De eigenaar van een domeinnaam is degene wiens gegevens in de whois staan. Je kunt op de website https://who.is/ elke domeinnaam invoeren om te zien op wiens naam de domein staat. De registratie van domeinen wordt verzorgd door een registrar en beheerd door organisaties zoals de SIDN of de ICANN. Een registrar is altijd verplicht je een verhuiscode te verstrekken als je hier om vraagt. Een betaalachterstand mag hier bijvoorbeeld geen rol in spelen. De registrar mag nooit een verhuiscode verstrekken aan iemand anders. 

Iemand anders heeft mijn verhuiscode

Een verhuiscode geeft je direct de mogelijkheid om een domeinnaam te verhuizen naar een willekeurige registrar. Wees dus voorzichtig met wie je deze deelt. Net als met een wachtwoord ben je zelf verantwoordelijk om deze veilig te houden. Als een kwaadwillende persoon met jouw code de domeinnaam op hun naam zet, is het vaak erg lastig om aan te tonen dat dit onrechtmatig is gedaan. Soms kun je op basis van het merkrecht wel eigenaarschap claimen; kijk daarvoor op deze pagina

 

D
Dmitri is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.