Handleiding hosts-bestand wijzigen bij Yourhosting

Bij het verhuizen van een bestaande website of het werken aan een website die nog niet echt bestaat, kan het soms erg handig zijn om een wijziging in je hosts-bestand te maken. Dit bestand wordt ook vaak de hostfile genoemd. Met het hosts-bestand kun je de officiële DNS van een domeinnaam omzeilen en de domeinnaam naar een eigen gekozen server verwijzen.

Stel je domeinnaam staat bij ons op server123.yourhosting.nl en je wilt je website verplaatsen naar één van je VPS-en. Dan is het handig om te testen of je website wel goed over is gezet en ook echt werkt, voordat je alle bezoekers naar je VPS gaat verwijzen. Je past in deze situatie je hosts-bestand aan om de website op te halen van je VPS in plaats van server123.firstfind.nl . Hierdoor blijven je bezoekers gewoon de website op server123.yourhosting.nl zien en kun jij ondertussen werken aan de website die op de VPS staat.

Benodigdheden:

• Een domeinnaam;
  • Het nieuwe/toekomstige IP-adres voor deze domeinnaam.

Stappenplan:

Volg de onderstaande stappen om je adres aan het hosts-bestand toe te voegen.

Inhoudsopgave

Hostfile aanpassen op een Windows computer

Stap 1: kladblok openen als administrator

Zoek naar het Kladblok in Windows-start. Dit doe je door de Windows-toets op je toetsenbord in te drukken, of het start-icoon links onderin je scherm. Begin vervolgens het woord ‘Kladblok’ te typen, zodat het startmenu het Kladblok voor je opzoekt.

xnc6cRFsswnPwRYGQU-JwyrNwxksGl87RA

Open het kladblok als administrator. Dit doe je door een rechtsklik op het kladblok-icoon en vervolgens te klikken op ‘Als administrator uitvoeren’.

Ev5UhzBRZ1zLmdIaiTGTkT6qYUVOsP0I6A

Stap 2: open het host-bestand

Open het hosts-bestand. Dit doe je door links bovenin het scherm op ‘Bestand’ te klikken en daarna op ‘Openen’.

k6HAuHDbSfEQzxJIUIK8q8mGVQKsBpLxBA

Stap 3: ga naar het juiste pad

In dit scherm volg je de volgende mappenstructuur: Deze PC -> Lokale schijf C -> Windows -> System32 -> drivers -> etc

Je kunt ook het volgende pad in de adresbalk invoeren:

C:\Windows\System32\drivers\etc

GjwB5A6TJvBKq1g7A9WC1J_Ge7w-P1lDWQ

Laat alle bestanden zien. Zie je hier geen bestanden staan, klik dan rechts onderin het scherm op ‘Tekstdocumenten (*.txt)’ en kies voor de optie ‘Alle bestanden (*.*)’.

pL5gX-iZ9MMPIZ4_JGH46SbyOSir4vtt3Q

Open hierna het hosts-bestand.

Stap 4: vul het IP-adres en domeinnaam in

Voeg nu je uitzondering toe in het geopende host-bestand. Onderin dit bestand voer je het nieuwe tijdelijke adres van je domeinnaam in.

Als voorbeeld:

1.2.3.4 jedomeinnaam.nl www.jedomeinnaam.nl

UseI8HH9Sza4T1YM1T8QO48qCnQdtIBDqA

Stap 5: opslaan

Sla je wijziging op.

Z1mFNIvppD6w9QehwosSWZxT5JjB0SPwww

Je wijzigingen zijn nu opgeslagen. Sluit alle browser-schermen en probeer hierna in een nieuw browserscherm naar je website te gaan. Je wordt dan verwezen naar de server die je zelf in het hosts-bestand hebt ingevoerd.

Vergeet niet de regels weer te verwijderen zodra de verhuizing of testfase is afgerond.

Hostfile aanpassen op een Mac

Stap 1: terminal openen

Open de Terminal van je Mac (via Spotlight). Dit doe je door de toetsencombinatie Command + Spatie in te drukken. Typ vervolgens het woord 'Terminal' in en druk op Enter om deze te openen.

RMCfBpoLX5XS8dpVhPjEbEB1CCdCS8tOJw

Stap 2: voer het commando in

Voer het onderstaande commando in:

sudo nano /etc/hosts

Druk vervolgens op Enter.

9CvX0uiHb87VThwXXfSz21amEy5lLRgUtQ

Stap 3: vul je wachtwoord in

Vul je wachtwoord in van je Mac. Het lijkt alsof er niks gebeurd als je dat doet, omdat Terminal de getypte tekst niet laat zien. Dat geeft niet, ga gewoon door en klik vervolgens op Enter.

Stap 4: vul het IP-adres en domeinnaam in

Het host-bestand wordt nu geopend. Via de pijltjestoetsen ga je naar een nieuwe regel onderin het hosts-bestand . Voer daar vervolgens het nieuwe tijdelijke adres van je domeinnaam in.

Als voorbeeld:

1.2.3.4 jedomeinnaam.nl www.jedomeinnaam.nl

A7oKC3TvMdkfEZZDTbfQGQ8jDjZ5nHPlag

Stap 5: opslaan

Druk op de toetsencombinatie Control + X het bestand te sluiten. De terminal vraagt of je de wijziging wil opslaan. Druk op Y voor Yes.  De wijziging is nu opgeslagen en je kunt de terminal helemaal afsluiten.

Vergeet niet de regels weer te verwijderen zodra de verhuizing of testfase is afgerond.