POP3 of IMAP bij Yourhosting

Met POP3 download je je e-mail vanaf de server naar je apparaat (computer of telefoon). Je e-mail wordt doorgestuurd naar je apparaat en blijft niet bewaard op de server. Met IMAP kun je e-mailberichten op de server bekijken via je e-mailprogramma. De e-mail blijft op de server staan waardoor je het vanaf meerdere apparaten kunt benaderen.

Voor- en nadelen POP3

Voordelen

• Je kunt e-mail in je e-mailprogramma ook bekijken zonder internetverbinding;
  • Je e-mail neemt geen ruimte in beslag op de server.

Nadelen

• Zodra je je emailberichten leest, worden ze van de server verwijderd en gedownload naar je apparaat. Daarom is POP3 niet geschikt voor gebruik op meerdere apparaten.
  • Je e-mail wordt lokaal op je apparaat (pc, tablet of smartphone) opgeslagen. Bij een crash gaat al je e‑mail verloren.
  • De mails nemen ruimte in beslag op het apparaat.

Voor- en nadelen IMAP

Voordelen

• Je kunt je e‑mail op meerdere apparaten bekijken. Elk apparaat toont dezelfde berichten;
  • Je e-mail blijft bewaard bij een crash van je computer of e-mailprogramma doordat het in de e‑mailbox op de server blijft staan.

Nadelen

• Je kunt e‑mail alleen bekijken met een internetverbinding.
  • Je postvak op de server kan vol raken.

Verschil tussen POP en IMAP bij instellen van je e-mail

Als je je e-mailadres instelt in een mailprogramma, geeft het programma vaak de keuze tussen POP en IMAP. De instellingen die je nodig hebt en de stappen die je volgt in de e-mailhandleiding zijn bijna gelijk. Het enige verschil tijdens het instellen is het  poortnummer van de inkomende e-mailserver:

Poortnummer IMAP: 993

Poortnummer POP: 995