Website statistieken bij Yourhosting

Bij je hostingpakket zit gratis Awstats inbegrepen. Hiermee houd je statistieken van je website bij. Wil je meer uit je website halen? Dan is Google Analytics (gratis) een goed alternatief.

s8AGolpSrEdAhBLBJvt9OP_LOZgK3MYQtQ

Inhoudsopgave

AWstats

Het programma AWstats biedt informatie over aantallen en duur van bezoeken per dag/ week/ maand/ jaar, de herkomst van bezoekers, de meest bezochte pagina's, bezoeken via zoekmachines en via links op andere websites, systemen en browsers van de bezoekers, etc., etc.

De gegevens van de bezoeken worden dagelijks geactualiseerd.

Zoals bij vele soorten statistieken het geval is, vertellen ook website-statistieken maar een gedeelte van de waarheid. Door de manier waarop HTTP (de basis van het web) werkt, is het onmogelijk om bijvoorbeeld het aantal unieke bezoekers of het aantal bezoeken van je site exact vast te stellen.

Meer gegevens inzien

Van een aantal gegevens tref je in de overzichten 'slechts' een Top 30 of Top 100 aan, om ellenlange pagina's te vermijden. Je kunt de volledige gegevens of andere extra details bekijken door op de daarbij vermelde links te klikken.

• Het aantal unieke bezoekers is het aantal verschillende computers van waar bezoekers de site hebben bezocht, geregistreerd aan de hand van het IP-adres van die computers. Dit geeft een redelijke 'indicatie' van het aantal verschillende bezoekers. Bedenk hierbij echter dat computers wisselende IP-adressen kunnen hebben, uit oogpunt van beveiliging, waardoor ze telkens als afzonderlijke bezoeker in de telling worden opgenomen. Voorts zijn er ook hele netwerken die slechts als één IP-adres in de statistieken worden opgenomen.
  • Het aantal bezoeken is het aantal keren dat de site is bezocht. In aansluiting op het bovenvermelde verhaal over IP-adressen: realiseer je dat het aantal bezoeken per bezoeker slechts een redelijke 'indicatie' is van het daadwerkelijke aantal.
  • Het aantal pagina's geeft het aantal keren aan dat (gehele) pagina's zijn bezocht.
  • De aantallen hits geven het totaal aantal bestanden aan die gedownload (bekeken) zijn. Elke pagina, maar ook alle afbeeldingen of andere objecten op de pagina, worden in deze telling afzonderlijk opgenomen.
  • Het aantal bytes geeft de omvang aan van de opgevraagde gegevens in kilobytes, megabytes of gigabytes.

Webalizer

Hieronder vind je een beknopte uitleg over de termen die in je statistiekenpagina voorkomen.

Hits: Hoeveel keer is er in totaal voor een gegeven periode (maand, dag, uur enz.) een verzoek naar je site gedaan aan de server?

Files: Hoeveel verzoeken (hits) zijn er daadwerkelijk beantwoord doordat de server iets teruggestuurd heeft? Je kunt een goed idee krijgen van de hoeveelheid bezoekers die al een keer op je site zijn geweest door naar het verschil in 'files' en 'hits' te kijken. Hoe groter het verschil is tussen deze twee getallen, hoe meer mensen om pagina's vragen die ze al een keer gezien hebben, dus hoe minder verschillende bezoekers je site trekt.

Sites: Hoeveel unieke bezoekers (dus unieke IP adressen) kijken er naar je site?

Visits: Als een pagina wordt opgevraagd door een bezoeker of een andere site (bijvoorbeeld een zoekmachine), dan wordt dit aangemerkt als één bezoek, oftewel één 'visit'. Dit moet dan wel plaats vinden in een bepaalde vastgestelde periode (meestal een half uur). Meerdere bezoeken die binnen deze periode vallen worden gezien als hetzelfde bezoek.

Pages: Dit is de hoeveelheid pagina's die opgevraagd worden. Dit is dus eigenlijk gelijk aan het aantal hits zonder externe documenten zoals plaatjes, stukjes audio/video of stylesheets.

KByte: Eén KByte (KB) is 1024 bytes (1 Kilobyte). Dit getal wordt gebruikt om de hoeveelheid data die van de server waar de website op staat en naar de bezoeker verstuurd is weer te geven. Het is gebaseerd op het logbestand van de server.

Veel voorkomende definities op de tweede pagina (als je in een tabel op een maand geklikt hebt) : Een site is een bezoeker met een eigen IP adres. Dit kan dus ook een zoekmachine zijn.

URL is de afkorting van: Uniform Resource Locator. Een verzoek aan een server is een verzoek aan 'iets'. Dat kan een HTML bladzijde zijn of bijvoorbeeld een plaatje of een audio bestand. Dat 'iets' is een URL. Een URL is dus een object dat op een server staat waar een verzoek naar gedaan wordt.

Referrers zijn andere URL's die naar je site linken. Als een bezoeker op je site terecht komt door bijvoorbeeld op startpagina.nl op je linknaam te klikken wordt startpagina.nl in je statistieken aangemerkt als een 'referrer'. Het merendeel van de referrers zullen echter van je eigen adres afkomen aangezien plaatjes van je site ook meegeteld worden.

Search String zijn de teksten die mensen ingetypt hebben in een zoekmachine waardoor ze op je site terecht zijn gekomen.

User Agents is eigenlijk een andere benaming voor 'browser'. Dit is dus bijvoorbeeld Internet Explorer, maar het kan ook Netscape, Mozilla Firefox of Opera zijn.

Entry/Exit Pages zijn de pagina's die als eerste en laatste opgevraagd werden bij het bezoek bij binnenkomst op de site en waar het laatst naar gevraagd werd (exit page) voordat de site verlaten werd.

De optie Countries geeft aan uit welke landen je website bezoekers komen. Je vindt de resultaten in een grafiek.