Het verschil tussen POP3 en IMAP Vevida

Inhoudsopgave

1. POP3
  2. IMAP
  3. Welk protocol moet ik gebruiken?
  4. Help, ik zie de e-mail niet op al mijn ingestelde apparaten

Bij het toevoegen van een e-mailaccount aan een e-mailapplicatie krijgen we vaak de optie een account type (e-mailprotocol) te selecteren, aangegeven als bijvoorbeeld POP3 of IMAP. Maar de vraag is: wat is nou eigenlijk het verschil? En waarom moet je voor IMAP kiezen.

POP3

POP3 (Post Office Protocol versie 3) is een erg simpel e-mailprotocol. Om die reden is de functionaliteit vrij gelimiteerd. Via dit protocol wordt contact gemaakt met de mailserver en worden alle nieuwe berichten gedownload naar je apparaat. Berichten worden dus lokaal opgeslagen.

Na het downloaden van de berichten worden deze, afhankelijk van de instellingen in de e-mailapplicatie, van de mailserver verwijderd. De berichten kunnen hierdoor alleen nog vanaf datzelfde apparaat worden bekeken. Tenzij je hebt ingesteld dat een kopie van de berichten op de server bewaard moeten worden. Door een kopie achter te laten kunnen deze berichten ook via andere apparaten worden gedownload.

Het voordeel van POP3 is dat berichten geen ruimte in beslag nemen op de mailserver, want deze worden standaard na het ophalen weer verwijderd. Let wel op dat je in dat geval zelf verantwoordelijk bent voor het maken van een back-up.

Het nadeel is dat POP3 vanwege de simpliciteit geen mogelijkheid biedt voor synchronisatie. De wijzigingen die je aanbrengt in jouw postvak zijn alleen zichtbaar op het apparaat waar je deze wijziging hebt uitgevoerd.

IMAP

IMAP, ook wel bekend als IMAP4 (Internet Message Access Protocol versie 4), is net als POP3 een e-mailprotocol. De werking van IMAP is echter anders en biedt veel meer functionaliteiten. Het is daarmee ook complexer. Met IMAP worden berichten op de mailserver opgeslagen en worden de berichten niet naar je apparaat gedownload. In plaats daarvan lees je de berichten direct vanaf de mailserver. Dit biedt de mogelijkheid de berichten vanaf elk apparaat te bekijken, waar ter wereld je ook bent. Dit noemt men ook wel een mailbox op afstand.

In tegenstelling tot POP3 doet IMAP wel aan synchronisatie. Hierdoor zie je alle berichten en wijzigingen op elk apparaat terug.

Nog een voordeel van IMAP is dat het gebruikers de mogelijkheid biedt om alleen delen van een bericht op te halen, bijvoorbeeld alleen de header. Dit is vooral handig als je een trage internetverbinding hebt. Bij een trage internetverbinding wil je misschien niet dat ook de zware bijlagen nog eens moeten worden opgehaald.

Wist je dat onze webmail ook gebruik maakt van IMAP?

Welk protocol moet ik gebruiken?

Als je graag overal je e-mail wilt kunnen bekijken; thuis, op kantoor of onderweg, dan kies je op elk apparaat voor een IMAP-account. Ook bij een gedeeld e-mailadres kies je voor IMAP.

Alleen wanneer je bekend bent met de verschillen tussen POP3 en IMAP en met opzet geen berichten op de mailserver wil achterlaten, kies je voor POP3

Help, ik zie de e-mail niet op al mijn ingestelde apparaten

In een tijd dat we overal en altijd bereikbaar willen zijn, ook qua e-mail, is het uitermate onhandig als je de e-mails die je wel op je pc hebt staan niet terug ziet op je smartphone. De meest waarschijnlijke oorzaak is dat je op de pc je e-mail als POP3 hebt ingesteld in plaats van IMAP.

Staat de instelling inderdaad op POP3 dan wordt een e-mail nadat je deze met het mailprogramma op je pc hebt opgehaald meteen van de server verwijderd en opgeslagen in de Inbox van de mailbox op je pc. Het bericht is dan niet meer beschikbaar voor je mobiele apparaten.

Je kunt dit voorkomen door gebruik te maken van IMAP, zodat alle apparaten sychroniseren.

H
Hugo is the author of this solution article.