Ik kan ineens geen e-mails meer versturen - Alphamega

Heb je problemen met het verzenden van e-mail? Dat kan twee oorzaken hebben.

1. Er kan iets mis zijn met de instellingen van je uitgaande mailserver (SMTP). Klik hier voor de juiste SMTP-instellingen
  2. Het kan zijn dat je IP adres op een blacklist terecht is gekomen. Hoe je daar achter komt en oplost leggen we in dit artikel uit.

Sta je op een Blacklist?

Krijg je een melding of e-mails retour met een mededeling dat deze geblokkeerd is? Deze melding zal er ongeveer als volgt uit zien:

Message from [IP Adres] temporarily deferred

Dan kan het zijn dat jouw IP adres (van waar je e-mails verzonden worden) op een zogenaamde blacklist staat.

Je kunt dit zelf controleren door allereerst je IP adres op te zoeken via de volgende website:

https://www.watzijnmijnips.nl/

Vul vervolgens op de volgende website het IP adres wat daar verschijnt in en klik op de knop "Blacklist Check"  https://mxtoolbox.com/blacklists.aspx

(Ter controle staat je IP ook op die website links onderaan vermeld.)

Als je ergens "LISTED" ziet staan dan staat jouw IP adres helaas op een blacklist.

Zeer waarschijnlijk is de oorzaak hiervan een virus of 'malware' dat op jouw computer (of een andere computer die gebruik maakt van dezelfde internet verbinding) geïnstalleerd staat, en ongemerkt via jouw IP adres spam e-mailberichten verstuurt.

Het is belangrijk dat je jouw computer (en eventuele andere computers op hetzelfde netwerk) gaat scannen met een virusscanner én een 'malware/spyware' scanner. Je kunt daarvoor de onderstaande gratis programma's gebruiken:

Voor PC:

https://www.superantispyware.com/index.html  (spyware/malware)

https://www.eset.com/us/online-scanner/  (virusscanner)

https://housecall.trendmicro.com/nl/  (virus en spyware/malware)

https://www.f-secure.com/nl_NL/web/home_nl/online-scanner

Voor MAC:

https://www.eset.com/us/online-scanner/  (virusscanner)

https://www.avg.com/nl-nl/avg-antivirus-for-mac  (virusscanner)

https://housecall.trendmicro.com/  (Voor Mac klik op het linkje 'Housecall for Mac 1.0')

https://www.avira.com/en/free-antivirus-mac  (virusscanner)

Nadat jouw computer gecontroleerd en opgeschoond is, kun je soms een verzoek indienen bij de blacklist(s) waar je IP vermeld staat om het IP te verwijderen van hun zwarte lijst. Hoe dit precies in zijn werk gaat en hoelang het duurt verschilt per blacklist, veelal is het een kwestie van hun aanwijzingen opvolgen.

In sommige gevallen zal de blacklist echter alleen verzoeken van de eigenaar van het IP adres honoreren, de eigenaar van het IP adres is jouw internet provider.

Eventueel kun je ook contact opnemen met jouw internet provider en vragen om jou een nieuw IP adres willen geven. Het herstarten/resetten van jouw router kan er ook voor zorgen dat je een nieuw IP adres toegekend krijgt, maar dit is afhankelijk van jouw internet provider.

Kom je er niet uit? Neem dan even contact op, vermeld in je bericht wel duidelijk de melding en/of code welke je te zien krijgt.