FTP beheren met FileZilla bij VIP

FTP staat voor File Transfer Protocol. Dit is een manier om bestanden uit te wisselen. Je kunt hiervoor een FTP-programma gebruiken. Wij adviseren het programma FileZilla. Op deze pagina lees je meer over het inloggen met je FTP-gegevens en het uploaden van bestanden via FileZilla.

Inhoudsopgave

FTP en FileZilla

• FTP: Afkorting voor File Transfer Protocol. Met een FTP programma kun je bestanden uitwisselen met onze servers. Met FTP kun je bestanden die op een andere computer staan kopiëren naar je eigen computer (downloaden) of je kunt bestanden die op je eigen computer staan naar een andere computer kopiëren (uploaden).
  • FileZilla: Een FTP programma om snel en eenvoudig bestanden naar een server te sturen en op te halen. FileZilla heeft een gebruikersvriendelijke interface. Wanneer je FileZilla wilt gaan gebruiken raden wij je aan om deze handleiding te volgen.

Inloggen

Je logt in op FTP met je FTP-gegevens:

• Host: ftp.(domeinnaam).nl
  • Gebruikersnaam: je FTP-gebruikersnaam. Deze heb je van VIP Internet gekregen. Indien je met een FTP-gebruiker wilt inloggen die je zelf hebt aangemaakt via MijnVIP, moet je deze gebruikersnaam invullen.
  • Wachtwoord: je FTP-wachtwoord

Inlogproblemen

Als je problemen hebt met het inloggen op je FTP-programma kunnen er twee oorzaken zijn:

1. Je wachtwoord is incorrect

Je hebt je inloggegevens voor FTP ontvangen per e-mail.  Wanneer deze gegevens niet meer werken dan kun je ze eenvoudig opnieuw instellen in je online klantomgeving:

1. Log in op je online VIP-portaal;
  2. Ga in het linker menu naar Hoofdpagina;
  3. Klik de desbetreffende domeinnaam aan waarvan je het FTP wachtwoord niet meer weet;
  4. Klik binnen de Siteadmin op het kopje FTP-gebruikers;
  5. Klik hier op Aanpassen bij de FTP-gebruiker aan waarvan je het FTP wachtwoord niet weet;
  6. Vul vervolgens twee nieuwe wachtwoorden in en klik op Aanpassen. Het wachtwoord is aangepast en kan weer worden gebruikt om mee aan te melden in het FTP-programma.

2. Nieuw account

Gaat het om een nieuw account? Dan kan het zijn dat je domein nog niet volledig actief is. Dit kan maximaal 24 uur duren. In dit geval kun je tijdelijk het IP-adres van de webserver gebruiken. Je kunt je IP-adres hier opzoeken of contact opnemen met onze klantenservice.

FileZilla gebruiken

Hieronder lees je hoe je FileZilla kunt gebruiken om bestanden te uploaden naar je website. Je kunt FileZilla hier downloaden.

In het programma FileZilla kun je het scherm opdelen in twee vakken:

• Het linker vak staat voor je eigen harde schijf (lokaal)
  • Het rechter vak staat voor de server (website)

Aan de bovenkant zie je een vak waar de FTP commando’s in komen te staan.

In het vak aan de onderkant staan de bestanden die gedownload worden en geüpload zijn.

Video handleiding In onderstaande supportvideo wordt uitgelegd hoe je het file transfer programma FileZilla kunt gebruiken om bestanden van je computer te uploaden naar je website:

Vind je het fijner om de stappen nog eens rustig te doorlopen, dan kun je ze hieronder lezen.

FileZilla instellen

Als je FileZilla voor de eerste keer gebruikt stel je in met welke website je verbinding maakt. Bovenin het scherm vind je de vakken Host, Gebruikersnaam en Wachtwoord. Deze vul je in.

• Host: ftp.(domeinnaam).nl
  • Gebruikersnaam: je FTP-gebruikersnaam. Deze heb je van VIP Internet gekregen. Indien je met een FTP-gebruiker wilt inloggen die je zelf hebt aangemaakt via MijnVIP, moet je deze gebruikersnaam invullen.
  • Wachtwoord: je FTP-wachtwoord
  • Poort: dit veld mag je leeg laten

Daarna kun je op Snelverbinden klikken.

Bestanden uploaden via FileZilla

1. Als je bent verbonden met het hostingaccount dan zie je rechts de inhoud van de map web. Dit is de map waar de bestanden van je website in geplaatst moeten worden.
  2. Een nieuw hostingpakket wordt door ons opgeleverd met een index.php-bestand. Dit bestand verwijder je voordat je jouw eigen bestanden gaat uploaden. Hiervoor klik je met de rechter muisknop op het bestand en kies je voor Verwijderen.
  3. In het linker gedeelte van FileZilla ga je nu naar de locatie waar de bestanden van je website zijn opgeslagen. Deze kun je naar het hostingaccount uploaden door ze naar het rechter gedeelte te slepen. Je kunt de bestanden ook selecteren en er met de rechter muisknop op te klikken. Vervolgens kies je voor Uploaden.