VIP - FTP en Filezilla - VIP Internet

FTP staat voor File Transfer Protocol, oftewel; een manier om bestanden uit te wisselen, met onze servers. Je kunt hiervoor een FTP-programma gebruiken als FileZilla. Op deze pagina lees je meer over inloggen met je FTP-gegevens en het uploaden van je (website) bestanden via FileZilla.


Inhoudsopgave

 1. FTP en FileZilla; wat is het?
 2. FTP-gegevens & inloggen
 3. FTP inlogproblemen

 4. FileZilla gebruiken
 5. FileZilla instellen
 6. Bestanden uploaden via FileZilla


FTP en FileZilla; wat is het?

FTP is de afkorting voor File Transfer Protocol. Met een FTP programma kun je bestanden uitwisselen met onze servers. Met FTP kun je bestanden die op een andere computer staan kopiëren naar je eigen computer (downloaden) of je kunt bestanden die op je eigen computer staan naar een andere computer kopiëren (uploaden).

Er zijn veel verschillende FTP programma’s die je kunt gebruiken, wij adviseren je echter om FileZilla te gebruiken.

FileZilla is een overzichtelijk FTP programma om snel en eenvoudig bestanden naar een FTP server te sturen en op te halen. Daarnaast heeft FileZilla een gebruikersvriendelijke interface waarop je in een oogopslag alles kunt overzien. Wanneer je FileZilla wilt gaan gebruiken raden wij je aan om de handleiding FileZilla te volgen. In de handleiding wordt beschreven hoe je FileZilla kunt gebruiken om bestanden te uploaden naar je website.


FTP-gegevens & inloggen

Je logt in op FTP met je FTP-gegevens:

 • Host: ftp.(domeinnaam).nl
 • Gebruikersnaam: je FTP-gebruikersnaam. Deze heb je van VIP Internet gekregen. Indien je met een FTP-gebruiker wilt inloggen die je zelf hebt aangemaakt via MijnVIP, moet je deze gebruikersnaam invullen.
 • Wachtwoord: je FTP-wachtwoord


FTP inlogproblemen

Als je problemen hebt met het inloggen op je FTP-programma kunnen er twee oorzaken zijn:


1. Je wachtwoord is incorrect

Je hebt je inloggegevens voor FTP ontvangen per e-mail.  Wanneer deze gegevens niet meer werken dan kun je ze eenvoudig opnieuw instellen in je online klantomgeving:

 1. Log in op je online VIP-portaal;
 2. Ga in het linker menu naar 'Hoofdpagina';
 3. Klik de desbetreffende domeinnaam aan waarvan je het FTP wachtwoord niet meer weet;
 4. Klik binnen de Siteadmin op het kopje 'FTP-gebruikers';
 5. Klik hier op 'Aanpassen' bij de FTP-gebruiker aan waarvan je het FTP wachtwoord niet weet;
 6. Vul vervolgens twee nieuwe wachtwoorden in en klik op 'Aanpassen'. Het wachtwoord is aangepast en kan weer worden gebruikt om mee aan te melden in het FTP-programma.


2. Nieuw account

Als het om een nieuw account gaat, dan kan het zijn dat je domein nog niet overal goed in de DNS-servers is opgenomen. Dit kan maximaal 24 uur duren. In dit geval kun je tijdelijk het IP-adres van de webserver gebruiken. Je kunt je IP-adres hier opzoeken of contact opnemen met onze klantenservice.


FileZilla gebruiken

Hieronder lees je hoe je FileZilla kunt gebruiken om bestanden te uploaden naar je website. Je kunt FileZilla downloaden via de volgende link: https://filezilla-project.org/download.php


In het programma FileZilla kun je het scherm opdelen in twee vakken:

 • Het linkervak staat voor je eigen harde schijf (lokaal)
 • Het rechtervak staat voor de server (website)

Aan de bovenkant zie je een vak waar de FTP commando’s in komen te staan. 

In het vak aan de onderkant staan de bestanden die gedownload worden en geüpload zijn.


Video handleiding
In onderstaande supportvideo wordt uitgelegd hoe je het file transfer programma FileZilla kunt gebruiken om bestanden van je computer te uploaden naar je website:


Vind je het fijner om de stappen nog eens rustig te doorlopen, dan kun je ze hieronder lezen. 


FileZilla instellen 

Wanneer je FileZilla voor de eerste keer gebruikt dien je in te stellen met welke website je contact wilt maken. Bovenin het scherm vind je de vakken Host, Gebruikersnaam en Wachtwoord, deze dienen ingevuld te worden.

 • Host: ftp.(domeinnaam).nl
 • Gebruikersnaam: je FTP-gebruikersnaam. Deze heb je van VIP Internet gekregen. Indien je met een FTP-gebruiker wilt inloggen die je zelf hebt aangemaakt via MijnVIP, moet je deze gebruikersnaam invullen.
 • Wachtwoord: je FTP-wachtwoord
 • Poort: dit veld mag je leeg laten
 • Klik op 'Snelverbinden'


Wanneer je al een keer bent ingelogd en je hebt deze gegevens reeds ingevuld, dan hoef je deze stappen niet nogmaals te doorlopen. Je kunt dan op het pijltje naast 'Snelverbinden' klikken en je account in de lijst selecteren.


Bestanden uploaden via FileZilla

Zodra je verbonden bent met het hostingaccount zie je rechts in FileZilla de inhoud van de map 'web'. Dit is de map waar de bestanden van je website in geplaatst moeten worden. Een nieuw hostingpakket wordt door ons opgeleverd met een index.php-bestand. Dit bestand dien je te verwijderen voordat je je eigen bestanden gaat uploaden. Hiervoor klik je met de rechter muisknop op het bestand en kies je voor 'Verwijderen.'


In het linker gedeelte van FileZilla ga je nu naar de locatie op je eigen computer waar de bestanden van je website zijn opgeslagen. Deze kun je naar het hostingaccount uploaden door ze naar het rechter gedeelte van FileZilla te slepen, of door de bestanden te selecteren en er met de rechter muisknop op te klikken. Vervolgens kies je voor 'Uploaden'.


Je hebt je website nu in het hostingaccount geplaatst en kunt deze online bekijken door je domeinnaam via een webbrowser te bezoeken.M
Marjolein is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.