Website afschermen bij VIP Internet

Je kunt bepaalde delen van je website afschermen. Deze zijn dan alleen toegankelijk met een gebruikersnaam en wachtwoord. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.

INHOUDSOPGAVE

Inleiding

Je gaat hiervoor te werk met een .htaccess-bestand in combinatie met een .htpasswd-bestand. Hiervoor zijn verschillende online hulpmiddelen beschikbaar.

.htpasswd bestand

Het .htpasswd bestand bevat de gebruikersnamen en wachtwoorden waarmee je toegang hebt tot het afgesloten deel van je website. De gebruikersnamen zijn hierbij leesbaar. De wachtwoorden kun je het beste laten versleutelen.

.htaccess bestand

Het .htaccess bestand bepaalt welke map er afgeschermd wordt. Het .htaccess bestand bevat tevens de verwijzing naar het .htpasswd bestand.

Locaties van de bestanden

Vooral voor het .htpasswd bestand is het belangrijk dat je dit niet in een publiek toegankelijke map binnen je hostingpakket opslaat. In de regel is het niet verkeerd om het .htpasswd bestand in de zelfde map te plaatsen als het .htaccess bestand zelf. Deze map is tenslotte niet toegankelijk zonder wachtwoord.