WordPress bijwerken – Een uitgebreide handleiding van Vevida

WordPress wordt aan de lopende band bijgewerkt. Niet alleen WordPress zelf, maar ook alle plug-ins en thema’s. Deze updates zijn handig: ze zorgen er immers voor dat bestaande fouten uit je site worden gehaald. Het is dus belangrijk dat je jouw website hebt bijgewerkt naar de nieuwste versie. Alleen dan ben je er zeker van dat jouw site is beschermd tegen hackers. Hoe kun je jouw site het beste bijwerken? Wij laten het je zien.


Schrijfrechten instellen

Voor het uitvoeren van de update is het belangrijk dat jouw site schrijfrechten heeft. Het snelste stel je dit in via Mijn Account. Je gaat hiervoor onder het kopje Website naar Rechten op uw site. Klik eerst even door de mappenstructuur heen en noteer hoe de rechten nu staan ingesteld. Achter de map genaamd www zie je een optie Zet schrijfrechten staan. Klik hierop en stel de benodigde rechten in. Staat deze knop hier niet, maar zie je Verwijder schrijfrechten dan staat je site al goed ingesteld.


Onderhoudsmodus inschakelen

Een andere belangrijke stap is de onderhoudsmodus. Deze modus zorgt ervoor dat bezoekers van jouw site tijdens het updaten tijdelijk een speciale pagina te zien krijgen. Hierdoor kun je rustig je site updaten, zonder dat de bezoekers allerlei (technische) foutmeldingen te zien krijgen. Je kunt deze handmatig inschakelen door in de hoofdmap van je site een bestand met de naam .maintenance te plaatsen. Dit bestand mag verder leeg zijn. Je kunt dit bijvoorbeeld in kladblok aanmaken met de naam maintenance.txt. Upload het met een FTP-programma naar je site en wijzig de bestandsnaam op de server naar ‘.maintenance’. De bezoekers zullen vanaf dat moment een melding van je site krijgen dat er onderhoud aan de site wordt gepleegd.


Systeembronnen vrijgeven

Bezoekers op jouw site zorgen ervoor dat de bronbestanden van je site voor korte tijd op slot worden gezet. Normaal gesproken is dit geen probleem. Maar in dit geval kan het wél voor hinder zorgen. Deze bestanden kunnen tijdens een update niet worden bijgewerkt. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de bestanden weer worden vrijgegeven? Met een simpel trucje. Door het wijzigen van het configuratiebestand web.config zorg je ervoor dat de website opnieuw wordt ingeladen. Alle bestaande locks worden hiermee weer verwijderd en je kunt de update uitvoeren. Je kunt een web.config bestand aanmaken in bijvoorbeeld Kladblok. In de simpelste variant zet je hierin deze drie regels:

<?xml version="1.0"?>
<configuration>
</configuration>

Dit bestand kun je via FTP uploaden naar je site. Let wel op: als dit bestand al aanwezig is, kun je daarvan de bestandsnaam het beste wijzigen. Ben je klaar, dan kun je de originele instellingen snel terugzetten door het oude bestand weer de naam web.config te geven. Hiervoor moet je eerst het net aangemaakte bestand verwijderen. Hierna kun je het originele bestand weer de naam web.config geven.


WordPress update uitvoeren

Nu alle voorbereidingen zijn genomen, wordt het tijd om je WordPress van de laatste versie te voorzien. Hiervoor kun je in WordPress naar de optie Dashboard en vervolgens naar Updates.


WordPress Updates knop


Je krijgt nu een overzicht met de updates die beschikbaar zijn voor jouw specifieke installatie. Selecteer de updates die je wilt installeren en kies hierna voor Update now of Nu bijwerken.


WordPress Update Now knop


Je site is nu bezig om de geselecteerde updates voor je te installeren. Je krijgt een bevestiging zodra dit klaar is.


Rechten terugzetten

Voordat we aan de slag gingen met de WordPress update zelf, heb je opgeschreven hoe de rechten stonden ingesteld. Ga terug naar het beheren van de rechten in MyVevida en stel alles in zoals het stond. Hierdoor bescherm je jouw website beter tegen hackers.


Vrijgeven van je site

Zodra de updates zijn afgerond ruimt WordPress het door jou aangemaakte bestand .maintenance automatisch op. Zodra jij klaar bent, kunnen dus ook de bezoekers je site direct zien. Gaat er bij het verwijderen van dit bestand iets mis, dan is je site nog geblokkeerd. Je kunt het bestand in dat geval zelf via een FTP-programma verwijderen. Hierna kunnen je bezoekers de site direct weer opvragen.

Q
Quinten is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.