Wat te doen bij blacklisting bij Argeweb

Blacklisting is het blokkeren van een IP adres. De IP komt hiermee dus op een zwarte lijst. Deze lijsten houden bij vanaf welke IP-adressen er grote hoeveelheden spam zijn verzonden. Ben je zelf op zo'n lijst terechtgekomen? In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen.

Inhoudsopgave

Wat je zelf kunt doen

Als je op een zwarte lijst staat kun je geen mail meer vesturen naar de mailserver waar je geblokkeerd bent. Je krijgt dan een bericht terug. Deze ziet er zo uit:

FCaxXIiQ2MMqfOjcXLjiTfKt63Ww-kD3bw

Uiteraard zijn er vele variaties op deze melding. Je kunt altijd wel termen terugvinden waaruit blijkt dat er sprake is van blacklisting. Bijvoorbeeld:

‘550 123.456.789.10 is listed on *blacklist’
‘Client host [123.456.789.10] blocked using *blacklist’

Het is in dit geval belangrijk om te achterhalen om welk IP-adres het gaat. Dit kan namelijk een IP-adres zijn van je eigen e-mail provider, van de ontvangende partij of zelfs van je lokale internetprovider.

In de melding in het voorbeeld is het IP-adres 123.456.789.10 geblokkeerd. Soms staat in de bounce melding om welke specifieke server het gaat. De naam van de server kan je in de juiste richting sturen. Je kunt ook gebruik maken van de website Ripe.net - deze website houdt een database bij van alle IP-adressen.

Je kunt met deze informatie contact opnemen met de partij door wie je geblokkeerd bent. Zij kunnen dan meer informatie geven over de status. In de meeste gevallen is er reeds actie ondernomen maar is het een kwestie van tijd voordat de vermeldingen worden opgeheven.

Als je mailprovider wordt geblokkeerd

Als je mailprovider wordt geblacklist dan kun je tijdelijk mail te versturen via de uitgaande mailserver van je lokale internet provider. Op deze manier kun je het probleem omzeilen totdat het is opgelost.

Eigen server

Als je een eigen server beheert dan ben je uiteraard zelf verantwoordelijk voor het opheffen van een blokkade. Het is dan belangrijk dat je eerst de oorzaak van de blacklisting stopt. Denk hierbij aan het wijzigen van wachtwoorden van e-mailaccounts of de website. Dan kan er geen spam meer gestuurd worden. Je kunt jezelf daarna afmelden bij de diverse blacklists door delisting aan te vragen.

Preventie

Blacklisting is een vervelend probleem. Het kan veel tijd kosten om het op te lossen. Preventieve maatregelen zijn belangrijk. Beveilig je mailaccounts met een sterk wachtwoord, wees alert op verdachte mails en links, beveilig je domeinnamen gebruik je mail niet voor excessieve reclame mailings. Wij als hostingprovider hebben ook diverse maatregelen genomen om de kans op blacklisting te verkleinen.

Krijg je toch te maken met blacklisting neem dan gerust contact op met ons.