Hoe installeer ik Magento 2?

Magento is een populair e-commerce platform waarmee webshops worden gebouwd. In deze handleiding leggen we uit hoe je Magento 2 – de nieuwste versie – installeert. In deze handleiding installeren wij versie 2.1.8 (Community Edition) zonder sample data.

Let op, Magento is serieuze software, voor ambitieuze ondernemers met professionele hosting. Daarom ondersteunen wij Magento niet op zogeheten “shared hosting” (waarbij de server wordt gedeeld met andere klanten).

Tip: Zorg ervoor dat jouw webshop ook beveiligd is met een SSL-certificaat.

1. Stappenplan

2. Aanmaken FTP en database gegevens
  3. Magento 2 downloaden en uploaden naar de server
  4. Ga akkoord met de voorwaarden
  5. Installeer Magento 2

1. Aanmaken FTP en database gegevens

Voordat je aan de slag kan gaan met de installatie dien je in bezit te zijn van de FTP en database gegevens.

2. Magento 2 downloaden en uploaden naar de server

Ga naar de download pagina van Magento 2 (magento.com/tech-resources/download) en download hier de nieuwste versie. Voordat je Magento 2 kan installeren dien je eerst een account aan te maken. In dit voorbeeld gaan we er vanuit dat je al een account hebt.

Download de meest recente release van Magento 2 via de website

Download de meest recente release van Magento 2 via de website

Nadat je de nieuwste versie hebt gedownload pak je het .zip bestand uit en upload je deze bestanden met een FTP programma (bijvoorbeeld FileZilla) naar de server.

Magento 2 installeren in een andere map Wanneer je Magento 2 wilt installeren op bijvoorbeeld /magento2 dan dien je in de /httpdocs een map ‘magento2’ aan te maken en de bestanden hierin te uploaden.

Magento 2 installeren op een subdomein Indien je Magento 2 wilt installeren op een subdomein dan moet je eerst een subdomein aanmaken via het controle paneel. Hierna upload je de bestanden niet in de httpdocs maar onder /subdomains/jouw-subdomein

3. Ga akkoord met de voorwaarden

Roep de URL (of indien van toepassing het subdomein) aan via de browser, vervolgens krijg je onderstaand scherm te zien:

Om verder te gaan met de installatie dien je de algemene voorwaarden te accepteren

Om verder te gaan met de installatie dien je de algemene voorwaarden te accepteren

Wanneer je op ‘Terms & Agreement’ klikt krijg je de licentieovereenkomst te zien. Klik op ‘Agree and Setup Magento’ om door te gaan met de installatie.

4. Installeer Magento 2

Je bent nu klaar om de daadwerkelijke installatie te starten.

De Readiness Check controleert of alle instellingen juist zijn

De Readiness Check controleert of alle instellingen juist zijn

Klik op ”Start Readiness Check om te controleren of alle instellingen juist zijn. Wanneer alle instellingen juist zijn klik je op ‘Next’.

Nu kom je in het scherm waar je de koppeling met de database gaat maken. In dit scherm vul je de database gegevens in welke je bij stap 1 hebt aangemaakt.

In deze stap van de installatie voeg je de database gegevens toe

In deze stap van de installatie voeg je de database gegevens toe

Hieronder volgt een beschrijving wat je waar dient in te voeren:

WaardeOmschrijving
Database Server HostDe database draait lokaal op de webserver, hier laten we dus de standaard waarde ‘localhost’ intact.
Database Server UsernameHier vul je de naam van de database gebruiker in.
Database Server PasswordHier vul je het wachtwoord van de database gebruiker in.
Database NameHier vul je de naam van de database in.
Tables PrefixIndien gewenst kan je Magento installeren onder een bepaalde Prefix, dit is handig als je bijvoorbeeld meerdere installaties wilt doen op één database. In dit voorbeeld passen we dit niet aan en laten we de standaard waarde intact.

Wanneer alle instellingen juist zijn klik je op ‘Next’.

Vervolgens komen wat algemene instellingen aan bod

Vervolgens komen wat algemene instellingen aan bod

In dit scherm vul je alle algemene informatie over de webshop in. Hieronder volgt een beschrijving wat je waar dient in te voeren:

WaardeOmschrijving
Your Store AddressHier vul je de URL in van jouw webshop.
Magento Admin AddressHier stel je in op welke URL de back-end van Magento benaderd kan worden. Je kan dit waar gewenst aanpassen.

Vervolgens kan je op ‘Advanced Options’ klikken om geavanceerde instellingen aan te passen. Hieronder volgt een beschrijving wat je waar dient in te voeren:

WaardeOmschrijving
HTTPS OptionsHier geef je aan of je wilt dat HTTPS geforceerd wordt op de webshop, back-end of allebei. Wij adviseren om beide opties aan te vinken.
Apache RewritesDeze instellingen zorgt voor doorverwijzingen via .htacces. We laten deze optie aangevinkt (aanbevolen).
Encryption KeyLaat je deze optie leeg, dan zal Magento zelf een Encryption key genereren die je in het volgende scherm terugkrijgt.
Session SaveHier geef je aan waar logbestanden van sessies wordt bewaard. In dit voorbeeld kiezen we voor ‘Files’.

Wanneer alle instellingen juist zijn klik je op ‘Next’.

Hierna vul je de geavanceerde instellingen in voor de webshop

Hierna vul je de geavanceerde instellingen in voor de webshop

In dit scherm kan je de webshop wat meer naar jouw smaak maken. Hieronder volgt een beschrijving wat je waar dient in te voeren:

WaardeOmschrijving
Store Default Time ZoneVul hier de tijdzone in waar vanuit de webshop actief is.
Store Default CurrencyHier vul je de standaard valuta in die je in de webshop wilt gebruiken.
Store Default LanguageVul hier je de standaard taal in voor de webshop.

Vervolgens kan je op ‘Advanced Modules Configurations’ klikken om bepaalde modules aan of uitschakelen. In dit voorbeeld veranderen we hier niets.

Wanneer alle instellingen juist zijn klik je op ‘Next’.

In deze stap maak je de gegevens aan voor de administrator

In deze stap maak je de gegevens aan voor de administrator

In dit scherm kan je de gegevens van de administrator instellen. Hieronder volgt een beschrijving wat je waar dient in te voeren:

WaardeOmschrijving
New UsernameVul hier de gebruikersnaam van de administrator in, bijvoorbeeld ‘admin’.
New EmailVul hier het e-mailadres van de administrator in. Dit e-mailadres gebruik je bijvoorbeeld als je het wachtwoord kwijt bent of als je hier notificaties heen laat sturen (te beheren via de back-end).
New PasswordVul hier het gewenste wachtwoord in van de administrator.
Confirm PasswordVul hier nogmaals het gewenste wachtwoord in van de administrator.

Wanneer alle instellingen juist zijn klik je op ‘Next’.

De laatste stap is het daadwerkelijk installeren

De laatste stap is het daadwerkelijk installeren

Klik op ‘Install now’ om de installatie af te ronden. Je krijgt dan een progressbar te zien.

De laatste stap is het daadwerkelijk installeren

De laatste stap is het daadwerkelijk installeren

Wanneer de installatie voltooid is ben je klaar om te starten met jouw webshop!

De laatste stap is het daadwerkelijk installeren

De laatste stap is het daadwerkelijk installeren