Hoe installeer ik WordPress?

Het CMS WordPress is een populair CMS systeem wat door circa 20% van alle websites wereldwijd gebruikt wordt.

In deze handleiding leggen we je uit hoe je WordPress kan installeren. In deze handleiding installeren wij versie 3.8.1.

1. Stappenplan

2. Aanmaken FTP en database gegevens
  3. WordPress downloaden en uploaden naar de server
  4. Installeren WordPress

1. Aanmaken FTP en database gegevens

Voordat je aan de slag kan gaan met de installatie dien je in bezit te zijn van de FTP en database gegevens.

2. WordPress downloaden en uploaden naar de server

Ga naar de download pagina van WordPress (wordpress.org/download) en download hier de nieuwste versie. Vervolgens pak je het .zip bestand uit en upload je deze bestanden met een FTP programma (bijvoorbeeld FileZilla) naar de server.

WordPress installeren in een andere map Wanneer je WordPress wilt installeren op bijvoorbeeld /wordpress dan dien je in de /httpdocs een map ‘wordpress’ aan te maken en de bestanden hierin te uploaden.

WordPress installeren op een subdomein Indien je WordPress wilt installeren op een subdomein dan moet je eerst een subdomein aanmaken via het controle panel. Hierna upload je de bestanden niet in de httpdocs maar onder /subdomains/jouw-subdomein

3. Installeren WordPress

Je bent nu klaar om de daadwerkelijke installatie te starten. Roep de URL (of indien van toepassing het subdomein) aan via de browser, dan krijg je onderstaand scherm te zien:

Beginscherm bij installatie WordPress

Beginscherm bij installatie WordPress

Klik op ‘Create a Configuration File’. Vervolgens wordt je gevraagd of je de database gegevens bij de hand hebt (welke je in stap 1 aangemaakt hebt) en klik je op ‘Let’s go!’. Nu krijg je onderstaand scherm te zien:

Database configuratie binnen WordPress

Database configuratie binnen WordPress

In dit scherm vul je de database gegevens in welke je bij stap 1 hebt aangemaakt. Hieronder volgt een beschrijving wat je waar dient in te voeren:

WaardeOmschrijving
Database NameHier vul je de naam van de database in.
User NameHier vul je de naam van de database gebruiker in.
PasswordHier vul je het wachtwoord van de database gebruiker in.
Database HostDe database draait lokaal op de webserver, hier laten we dus de standaard waarde ‘localhost’ intact.
Table PrefixIndien gewenst kan je WordPress installeren onder een bepaalde Prefix, dit is handig als je bijvoorbeeld meerdere installaties wilt doen op één database. In dit voorbeeld passen we dit niet aan en laten we de standaard waarde ‘wp_‘ intact.

Als je dit allemaal hebt ingevoerd klik je op ‘Submit’. Indien je alle gegevens juist hebt ingevoerd krijg je onderstaand scherm te zien:

Configureren WordPress installatie

Configureren WordPress installatie

Klik nu op ‘Run the install’ om door te gaan met de installatie.

Let op, indien je dit niet ziet kan WordPress geen connectie maken met de database. Vaak is er dan een fout gemaakt in de gegevens, bijvoorbeeld een spatie achter het wachtwoord (fout bij kopiëren/plakken).

Nadat je op ‘Run the install’ hebt geklikt kom je op onderstaan scherm:

Configureren WordPress installatie

Configureren WordPress installatie

Hieronder volgt een beschrijving wat waar voor staat:

WaardeOmschrijving
Site TitleVul hier de titel van de website in, deze verschijnt in de browserbalk (title).
UsernameVul hier de gebruikersnaam van de administrator in, bijvoorbeeld ‘admin’.
Password, twiceVul hier het gewenste wachtwoord in van de administrator.
Your E-mailVul hier het e-mailadres in van de administrator in. Dit e-mailadres kan je gebruik je bijvoorbeeld als het wachtwoord kwijt bent of als je hier notificaties heen laat sturen (te beheren via de back-end).
PrivacyHier kan je instellen over zoekmachines als bijvoorbeeld Google de site wel of niet mogen indexeren.

Vervolgens klik je op ‘Install WordPress’ en hierna krijg je een scherm welke aangeeft dat WordPress succesvol geïnstalleerd is. Klik op ‘Log In’ en je krijgt onderstaande scherm (tip: zet deze URL in je favorieten). De inlog URL voor WordPress is: domeinnaam.nl/wp-admin

Je kan nu direct aan de slag!

Inlogscherm WordPress

Inlogscherm WordPress