White Screen of Death oplossen in WordPress bij RealHosting

Een bekende fout in WordPress is het zogenaamde White Screen of Death - een populaire benaming voor een fout waarbij je scherm wit blijft en de pagina niet verschijnt. In dit artikel bespreken we de oorzaak en de oplossing

Inhoudsopgave

Inleiding

De term White Screen of Death is afgeleid van een andere bekende term: Blue Screen of Death. Dat is het scherm met foutmeldingen in Windows als het besturingssysteem crasht. De WSoD wordt getoond als WordPress niet functioneert zoals dat zou moeten. In veel gevallen is er dan sprake van te weinig PHP geheugen of een thema of plugin die voor problemen zorgt.

Foutmeldingen

Het is goed om te weten dat een standaard WordPress installatie geen foutmeldingen weergeeft. Dat is omdat foutmeldingen soms hackers op de juiste weg kunnen helpen met betrekking tot zwakke plekken in het systeem.

Het tonen van foutmeldingen kun je inschakelen. Dat doe je door in de /wp-config.php de volgende regel op te zoeken:

define('WP_DEBUG', false);

en deze aan te passen naar:

define('WP_DEBUG', true);

Let op, zet de variabele weer op false als je klaar bent met debuggen.

Oorzaken en oplossingen

Plugins

1. Schakel alle plugins uit. Als je nog wel op je dashboard kunt komen (dit doe je door /wp-admin.php achter jouw webadres te plakken) schakel dan alle plugins uit. – Indien je niet kunt inloggen op het administrator gedeelte, log dan in via FTP en hernoem de map /wp-content/plugins naar /wp-content/plugins_oud
  2. Ververs de webpagina. Doet de site het nog steeds niet? Dan ligt het probleem buiten de plugins. Zet de instellingen uit stap 1 weer terug. Doet de site het? Dan is er een plugin welke voor problemen zorgt. Ga verder met stap 3.
  3. Schakel plugins één voor één in. Ververs na iedere activatie de website. Zodra deze niet meer werkt na het inschakelen heb je gelijk de boosdoener te pakken. Als je niet kunt inloggen op je dashboard dan is het uitschakelen van plugins wat moeilijker. Dit gaat dan op database niveau. In de tabel wp_options in de kolom active_plugins vindt je het veld option_value hiervan wijzig je de waarde naar a:0:{}
  4. Hiermee zijn de plugins uitgeschakeld en kan je deze weer één voor één inschakelen tot je de boosdoener tegenkomt. Let op: Ondeskundig gebruik van phpMyAdmin kan er voor zorgen dat een website blijvend beschadigd wordt. Schakel bij twijfel altijd een expert in.
  5. Doe een bug melding. Zodra je de boosdoener hebt gevonden help je de WordPress community door een bug melding te doen bij de ontwikkelaar. Vermeld hierbij o.a. jouw WordPress versie, plugin versie en dat je een WSoD krijgt.

Thema

1. Schakel het thema uit. Je kunt tijdelijk een ander thema te kiezen. Als je niet meer kunt inloggen op het dashboard log dan in via FTP. Hernoem de map /wp-content/themes/naam_van_het_thema naar /wp-content/themes/naam_van_het_thema_oud
  2. Ververs de webpagina. Doet de site het nog steeds niet? Dan ligt het probleem buiten het thema. Zet de instellingen uit stap 1 weer terug. Doet de site het dan is het thema die voor problemen zorgt. Ga verder met stap 3.
  3. Gebruikt WP_DEBUG voor meer informatie. Schakel het thema weer in en zet de WP_DEBUG op true. Zoals hierboven uitgelegd kun je het tonen van foutmeldingen inschakelen en verder met debuggen.
  4. Zodra je de boosdoener hebt gevonden kun je de WordPress community helpen door een bug melding te doen bij de ontwikkelaar. Vermeldt in dat geval naast WordPress versie, plugin versie, dat je een WSoD krijgt ook welke error melding je krijgt als je WP_DEBUG inschakelt. Ben je zelf de ontwikkelaar? Dan zal je moeten debuggen om het probleem op te lossen. Meestal is er sprake van een typo of wordt The Loop niet goed gehanteerd. Vaak kom je met de getoonde foutmelding een heel eind.

Hack

1. Zet een back-up terug. Het kan zijn dat jouw website gehackt is en er bestanden gemuteerd zijn. De eerste stap die je dan neemt is een backup terug plaatsen van zowel de bestanden als de database.
  2. Als na het terugplaatsen van de backup je website weer werkt, dan doe je er goed aan om voorzorg maatregelen te treffen.

Overig

1. Caching. Gebruik je een caching plugin? Leeg in dat geval de cache en ververs vervolgens de pagina. Leeg ook je browsercache.
  2. Te weinig PHP geheugen. Het kan zijn dat je thema, plugins en het aantal unieke bezoekers al het PHP geheugen van het pakket opslokken. In dat geval kun je upgraden naar een hoger pakket met meer PHP geheugen. Neem in dat geval contact op met een van onze medewerkers.
  3. Overige fouten. Het kan zijn dat bovengenoemde stappen jouw probleem niet oplossen. In dat geval is het raadzaam om een WordPress expert in te schakelen.

Handige links

Contact

Kom je er niet uit of heb je nog verdere vragen? Neem dan contact op.