Hoe maak ik een SPF record bij SoHosted

De afkorting SPF staat voor Sender Policy Framework. Je kunt dit type record toevoegen aan de DNS zone van je domein om kenbaar te maken welke mailservers namens jouw domein e-mail mogen versturen.

Inhoudsopgave

Wat is een SPF record?

De afkorting SPF staat voor Sender Policy Framework. Je kunt dit type record toevoegen aan de DNS zone van je domein om kenbaar te maken welke mailservers namens jouw domein e-mail mogen versturen.

Kwaadwillenden kunnen bij het versturen van spam een e-mailadres van jouw domein als afzender opgeven. Omdat ze de berichten niet daadwerkelijk van jouw e-mailadres versturen kan je met een SPF record voorkomen dat hun spamberichten de ontvanger bereiken.

De meeste mailservers controleren bij ontvangst van een e-mail of er een SPF record op het versturende domein aanwezig is. Komt het ontvangen bericht niet van een server die in het SPF record aanwezig is? Dan zal de mailserver het bericht weigeren of in de ongewenste e-mail van de ontvanger plaatsen.

Om zelf geen problemen te krijgen met de aflevering van berichten is het natuurlijk wel belangrijk dat je zelf ook geen gebruik maakt van mailservers die niet in het SPF record zijn opgenomen.

Moet ik zelf een SPF record aanmaken?

Je kunt een SPF record zelf aanmaken via het controle paneel van je hostingpakket. Lees ook: Hoe pas ik mijn DNS records aan?

Wij maken bij het opleveren van een hostingpakket standaard een SPF record aan. Hiermee bepalen we dat onze servers berichten namens jouw domein mogen versturen. Het gaat hierbij om het TXT record dat lijkt op onderstaande.

H4A4tOTbmXqR6lUZcE9OetpX49LfmOjE5w

Als je je e-mailadres met behulp van onze e-mail instellen tool hebt ingesteld óf gebruik maakt van onze webmail, dan zal het door ons aangemaakte SPF record vrijwel altijd volstaan.

Een SPF record wijzigen

Als je een e-mailoplossing als Office 365 of G Suite wil gebruiken dan krijg je de vraag een SPF record aan te maken óf te wijzigen. Je moet hier dan de volgende vetgedrukte waardes in opnemen.

Office 365

v=spf1 mx a ip4:123.123.123.123 ip4:123.123.123.123 include:_spf.sohosted.com include:spf.protection.outlook.com -all

G Suite

v=spf1 mx a ip4:123.123.123.123 ip4:123.123.123.123 include:_spf.sohosted.com include:_spf.google.com -all

Je kunt onderstaand stappenplan volgen als je het SPF record van je domein wil aanpassen.

• Ga naar onze website.
  • Klik rechts bovenin op Inloggen en kies voor Mijn Account.
  • Vul je gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord in en klik op Inloggen.
  • Klik op Mijn diensten.
  • Klik bij het domein dat je wil beheren op de Plesk-knop.
  • Klik op DNS-instellingen.
  • Klik op het TXT record beginnend met v=spf1.
  • Vul de bestaande waarde bij TXT-record aan.
  • Klik op Toepassen op de wijziging op te slaan.

Hou er rekening mee dat het tot 24 uur kan duren voordat een wijziging in de DNS zone van je domein effectief is.

Wat betekenen de waardes in een SPF record?

Eigenlijk alle in een SPF record staande waardes komen neer op één of meerdere servers die e-mail namens jouw domein mogen versturen. Hieronder een beknopte omschrijving per onderdeel.

v=spf1

Met deze karakters geef je aan dat het een SPF record betreft, dus daar beginnen alle SPF records mee.

mx

Dit geeft aan dat de MX records van je domein e-mail namens jouw domein mogen versturen. De volledige records zie je terug in de DNS zone van je domein.

a

Hiermee geef je aan dat vanaf alle A host records in de DNS zone van je domein e-mail namens jouw domein mogen versturen.

ip4:123.123.123.123

Hiermee geef je aan dat een specifiek IP-adres e-mail namens jouw domein mag versturen.

include:_spf.sohosted.com

Dit onderdeel zorgt ervoor dan onze mailservers en spamfilter berichten namens jouw domein mogen versturen.

-all

Hiermee bepaal je hoe strikt ontvangende mailservers moeten omgaan met berichten verstuurd vanaf mailservers die in het SPF record van je domein zijn opgenomen.

F
Fokke is the author of this solution article.