Mijn website bij SoHosted is traag

Als je een website beheert dan wil je dat deze snel is. Je bezoekers moeten soepel door de website heen kunnen klikken zonder te hoeven wachten tot een pagina geladen is. De eerste voorwaarde hiervoor is een goede hostingpartij. Daarmee zit je goed bij SoHosted. Met andere aspecten helpen we je graag zodat ook jouw website aan alle moderne verwachtingen voldoet.

Inhoudsopgave

Hoe weet ik of mijn website traag is?

De eenvoudigste manier om dit te testen is uiteraard door zelf je website te bezoeken. Doe dit op meerdere apparaten en met verschillende verbindingen (bekabeld, draadloos, mobiel, etc). Je kunt ook mensen in je omgeving vragen om het te testen. Een andere nuttige methode is om het aan je bezoekers te vragen via bijvoorbeeld een vragenlijst of een review optie op de website. Daarnaast kun je website snelheid ook laten testen.

Waar wordt de traagheid door veroorzaakt?

Extern

Om te achterhalen waarom je website traag is kun je een aantal dingen doen. Om te beginnen wil je uitsluiten dat het door een externe factor komt. Controleer daarom als eerste dit:

• Bestaat het probleem alleen bij mij?
  • Is de website altijd traag?
  • Heb ik dit probleem op één bepaald apparaat?
  • Zijn andere websites ook traag?

Bij een van de bovenstaande gevallen kan het te maken hebben met je computer, internetverbinding of is er misschien een tijdelijke issue met je internetprovider of bij ons. Test het op andere apparaten of check bij je leverancier of er een storing is.

Website

Als de traagheid door de architectuur van de site zelf wordt veroorzaakt, zijn er een aantal manieren om dit te onderzoeken. Op internet kun je veel speedtests vinden; websites die de snelheid van jouw site analyseren. We zetten er hier een paar op een rijtje. NB: Dit zijn externe sites en we leveren hier geen inhoudelijke support op.

DNS

Op het moment dat je bezoekers een domeinnaam invoeren wil je dat ze zo snel mogelijk op je site komen. Hetzelfde geldt als iemand vanuit een zoekresultaat doorklikt. Je domeinnaam is altijd gekoppeld aan een IP adres waarmee de bezoeker op de server komt. Idealiter is dit de directe route naar je website. Voorkom constructies waarbij je domeinnaam doorverwijst of je nameservers extern staan. Hoe meer stappen tussen de domeinnaam en je site, hoe groter de kans dat het ergens mis gaat. Voor meer informatie over DNS beheer kijk je hier.

Waar moet ik op letten?

Heb je de snelheid van je website laten testen? Bij zo'n speedtest komen er heel veel gegevens naar voren. Het is niet gek als je dit een beetje overweldigend vindt. Er zijn twee dingen heel belangrijk om op te letten:

• requests (verzoeken)
  • page size (pagina grootte)

De eerstgenoemde wil je het liefste onder de 100 houden. Elk plaatje, tekstblok, etc. is één request. Je wilt voorkomen dat je bij het oproepen van de site er honderden afbeeldingen ingeladen moeten worden. De tweede (page size) is bij voorkeur onder de 3MB. Dit is namelijk de hoeveelheid data die de gemiddelde internetverbinding in één seconde kan downloaden. De meeste mensen ervaren een tijd van langer dan een seconde als traag.

Hoe maak ik mijn site sneller?

Zoals je in de vorige paragraaf kunt lezen is het belangrijk om je site niet te overladen met content. Daarnaast kun je ook de volgende zaken controleren:

Updates: Zorg dat je naar de laatste versie van je software pakket hebt geüpdatet en dat je site de laatste PHP versie gebruikt. Update ook thema's en plugins.

Softwarepakket: Gebruik je het meest ideale software pakket? WordPress is bijvoorbeeld geschikt voor blogs en Prestashop voor webwinkels. Deze pakketten zorgen voor betere prestaties. Misschien is je pakket wel te groot. Magento bijvoorbeeld is bedoeld voor webwinkels met duizenden producten; niet optimaal als je maar een klein assortiment hebt.

Hosting: Heb je een shared hostingpakket of een eigen server? Een site is soms beter op z'n plek bij de ene dan bij andere. Check hoeveel ruimte je gebruikt en of dit past bij het pakket wat je afneemt.

Caching: Er zijn veel tools beschikbaar voor caching. Je kunt bijvoorbeeld voor WordPress sites plugins downloaden die dit optimaliseren. Heb je een eigen server? Dan kun je ook hierop tools installeren die caching verbeteren.

Wat kan SoHosted voor mij doen?

De snelheid van je website valt onder website inhoudelijke vragen. Onze support hierop is beperkt. Uiteraard kijken we graag met je mee waar traagheid door veroorzaakt wordt. Als je er niet uitkomt met het updaten van je site of je wilt meer weten over upgraden, adviseren we graag.