Hoe installeer ik Joomla?

Joomla is na WordPress een veel gebruikt CMS systeem. In deze handleiding leggen we je uit hoe je het opensource pakket Joomla kan installeren. In deze handleiding installeren wij versie 3.2.2.

1. Stappenplan

2. Aanmaken FTP en database gegevens
  3. Joomla downloaden en uploaden naar de server
  4. Installeren Joomla

1. Aanmaken FTP en database gegevens

Voordat je aan de slag kan gaan met de installatie dien je in bezit te zijn van de FTP en database gegevens.

2. Joomla downloaden en uploaden naar de server

Ga naar de download pagina van Joomla (joomla.org/download.html) en download hier de nieuwste versie. Vervolgens pak je het .zip bestand uit en upload je deze bestanden met een FTP programma (bijvoorbeeld FileZilla) naar de server.

Joomla installeren in een andere map Wanneer je Joomla wilt installeren op bijvoorbeeld /joomla dan dien je in de /httpdocs een map ‘joomla’ aan te maken en de bestanden hierin te uploaden.

Joomla installeren op een subdomein Indien je Joomla wilt installeren op een subdomein dan moet je eerst een subdomein aanmaken via het controle panel. Hierna upload je de bestanden niet in de httpdocs maar onder /subdomains/jouw-subdomein

3. Installeren Joomla

Je bent nu klaar om de daadwerkelijke installatie te starten. Roep de URL (of indien van toepassing het subdomein) aan via de browser, dan krijg je onderstaand scherm te zien:

Beginscherm Joomla! installatie

Beginscherm Joomla! installatie

In dit scherm vul je alle benodigde velden in. Hieronder volgt een beschrijving wat je waar dient in te voeren:

WaardeOmschrijving
Select LanguageKies hier de taal van de installatie.
Site NameVul hier de titel van de website in, deze verschijnt in de browserbalk (title).
DescriptionVul hier de omschrijving van de website in (description).
Site OfflineHier kan je aangeven of je de website gelijk online wilt zetten nadat je de installatie hebt voltooid.
Admin EmailVul hier het e-mailadres in van de administrator in. Dit e-mailadres kan je gebruik je bijvoorbeeld als het wachtwoord kwijt bent of als je hier notificaties heen laat sturen (te beheren via de back-end).
Admin UsernameVul hier de gebruikersnaam van de administrator in, bijvoorbeeld ‘admin’.
Admin PasswordVul hier het gewenste wachtwoord in van de administrator.
Confirm Admin PasswordVul hier nogmaals het gewenste wachtwoord in van de administrator.

Als je dit allemaal hebt ingevoerd klik je op ‘Next’. Vervolgens zie je het volgende scherm:

Database configuratie in Joomla! installatie

Database configuratie in Joomla! installatie

In dit scherm vul je de database gegevens in welke je bij stap 1 hebt aangemaakt. Hieronder volgt een beschrijving wat je waar dient in te voeren:

WaardeOmschrijving
Database TypeHier vul je het type database in wat je gaat gebruiken. Standaard staat deze waarde op ‘MySQLi’. Wij adviseren je deze intact te laten.
Host NameDe database draait lokaal op de webserver, hier laten we dus de standaard waarde ‘localhost’ intact.
UsernameHier vul je de naam van de database gebruiker in.
PasswordHier vul je het wachtwoord van de database gebruiker in.
Database NameHier vul je de naam van de database in.
Table PrefixIndien gewenst kan je Joomla installeren onder een bepaalde Prefix, dit is handig als je bijvoorbeeld meerdere installaties wilt doen op één database. In dit voorbeeld passen we dit niet aan en laten we de standaard waarde ‘gkctv_’ intact.
Old Database ProcessHier kan je aangeven of je bestaande tabellen in de database wilt overschrijven. Als het een nieuwe installatie betreft kan je deze optie negeren.

Als je dit allemaal hebt ingevoerd klik je op ‘Next’. Indien je alle gegevens juist hebt ingevoerd krijg je onderstaand scherm te zien:

Configureren Joomla! installatie

Configureren Joomla! installatie

Vervolgens kan je nog aangeven of je voorbeeld content wilt installeren (Install Sample Data) of dat je de inloggegevens per e-mail wil toezenden (Email Configuration).

Als verder alle instellingen naar wens zijn klik je op ‘Install’ om de installatie te voltooien. Vervolgens als dit gedaan is krijg je onderstaand scherm te zien:

Configuratie Joomla! installatie

Configuratie Joomla! installatie

Uit veiligheidsoverweging dien je nog alleen op de knop ‘Remove installation folder’ te klikken, hierna is Joomla succesvol geïnstalleerd.

Klik op ‘Administrator’ en je kan vervolgens inloggen binnen de back-end (tip: zet deze URL in je favorieten). Je kan nu direct aan de slag!

Let op, indien je de optie ‘Site Offline’ in het begin op ‘Yes’ hebt gezet krijg je de melding ‘This site is down for maintenance.’ als je de website bezoekt. Om de website vervolgens online te zetten log je in op de back-end en ga je naar System > Global Configuration, hier zet je ‘Site Offline’ vervolgens op ‘No’ en druk je op Save om de wijzigingen op te slaan.