SoHosted - Mijn website bij SoHosted verstuurt spam, wat nu?

Als je website misbruikt is voor het versturen van spam dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Hieronder tref je een overzicht van de meest voorkomende problemen en de manieren waarop je deze kunt oplossen.

Ben je zelf niet thuis in het maken of beheren van een website? Vraag dan iemand uit je omgeving of een websitemaker om hulp.

Inhoudsopgave

Misbruik van contactformulier

Op veel websites is een contactformulier aanwezig. Zulke formulieren kunnen geautomatiseerd ingevuld en verstuurd worden als ze niet (voldoende) beveiligd zijn. Daar maken kwaadwillenden gretig gebruik van om spam te versturen.

Je kunt misbruik van het contactformulier op je website voorkomen door deze te beveiligen met reCAPTCHA. Hieronder staat een overzicht van handleidingen waarmee je reCAPTCHA op de meest gebruikte contactformulieren kunt activeren.

WordPress

Joomla!

Let op! Eenvoudige beveiligingen waarbij een bezoeker een rekensom moet maken of letters en cijfers moet overtypen zijn niet voldoende.

Reacties (comments) op website

Op een met WordPress gemaakte website kunnen bezoekers reacties op artikelen en pagina’s achterlaten. Deze reacties kunnen geautomatiseerd geschreven en verstuurd worden, met een grote hoeveelheid spamberichten tot gevolg.

Bij nieuwe artikelen en pagina’s kan je misbruik van het reactieformulier eenvoudig voorkomen door de functionaliteit in WordPress uit te schakelen. Dit doe je door onderstaande stappen te volgen.

  • Ga via Instellingen naar Reacties.
  • Verwijder het vinkje bij Sta toe … reageren op nieuwe artikelen.
  • Klik op Wijzigingen opslaan.

Bovenstaande instelling heeft geen invloed op bestaande artikelen of pagina’s. Hierbij moet je de reactiemogelijkheid bij elk apart uitschakelen. Dit doe je door onderstaande stappen te volgen.

  • Klik op Pagina’s.
  • Klik bij een pagina op Snel bewerken.
  • Verwijder het vinkje bij Reacties toestaan.
  • Klik op Bijwerken.

Bovenstaande handelingen kan je ook uitvoeren op berichten via Berichten.

Als je bezoekers toch de mogelijkheid wil geven om een reactie achter te laten, dan moet het reactieformulier beveiligd worden. Dit kan je doen door de plug-in Google reCAPTCHA van BestWebSoft te activeren.

Let op! Als je een caching plug-in gebruikt dan is moet je vaak eerst de cache verwijderen om reCAPTCHA op je website zichtbaar te maken.

Registratieformulieren

WordPress en Joomla! bieden de mogelijkheid om gebruikers te registreren. Ook deze formulieren kunnen geautomatiseerd ingevuld en verstuurd worden. Omdat aan een registratie een bevestiging per e-mail verbonden is, is dit een doeltreffende manier om spam te versturen.

Als het niet nodig is dat personen zich bij jouw website als gebruiker kunnen registreren dan kan je deze functionaliteit uitschakelen. Hiervoor kan je onderstaande stappen volgen.

WordPress

  • Klik op Instellingen.
  • Verwijder het vinkje bij Iedereen kan registreren.
  • Klik op Wijzigingen opslaan.

Joomla!

Je kunt op de website van Joomla! lezen hoe je gebruikersregistratie kunt uitschakelen.

Is het voor jou wel belangrijk dat personen zich als gebruiker kunnen registreren? Lees dan onderstaande handleidingen door om het registratieformulier met reCAPTCHA te beveiligen.

Let op! Activeer reCAPTCHA op alle soorten formulieren.

F
Fokke is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.