DNS instellen, doorlinken en redirecten in Mijn Account Yourhosting

We gaan over op een nieuwe online klantomgeving; Mijn Yourhosting. Heb je nu een Mijn Account-omgeving, dan blijf hier je producten en gegevens gewoon beheren zoals je gewend bent. Zodra we jouw Mijn Account overzetten naar de nieuwe omgeving 'Mijn Yourhosting', ontvang je van ons een bericht. Heb je al een Mijn Yourhosting-omgeving, ga dan naar het stappenplan voor DNS in Mijn Yourhosting. Weet je niet zeker welke omgeving je hebt, kijk dan hier.

Er zijn twee manieren waarop je je domeinnaam kunt verbinden met een andere bestemming; je kunt je domeinnaam doorlinken naar een andere url (redirect) of naar een andere server (DNS). Op deze pagina lees je voor beide opties hoe je de verwijzing instelt. Deze opties zijn beschikbaar als je een DNS-/redirectservice, e-mail- of hostingpakket hebt.

Inhoudsopgave

Een doorlink, ook wel redirect genoemd, gebruik je om je domeinnaam door te linken naar een andere domeinnaam. Bij het instellen van een doorlink heb je de keuze uit een permanente- of tijdelijke doorlink van je domeinnaam.

Permanente doorlink (301-redirect)

Een permanente doorlink (301-redirect) stel je in wanneer je een permanente verwijzing naar een andere website wilt maken. Je gebruikt dit bijvoorbeeld wanneer je twee domeinnamen voor één website wilt gebruiken. Ook gebruik je een 301-redirect wanneer je jouw website onder een nieuwe naam op het internet wilt zetten. Je stelt dan een 301-redirect in voor de oude domeinnaam, zodat bezoekers via beide adressen je website kunnen bezoeken. De browsers en zoekmachines onthouden deze permanente doorlink en zorgen er zo voor dat de doorlink sneller werkt en er niet iedere keer gekeken hoeft te worden waar de domeinnaam de website ophaalt.

Stel je hebt ooit een bedrijf genaamd ‘Mijn Bedrijf’ en daarvoor had je mijnbedrijf.nl als domeinnaam. Ondertussen heb je een nieuwe bedrijfsnaam en daarvoor dus ook een nieuwe domeinnaam namelijk mijnnieuwebedrijf.nl. Met een permanente redirect stel je dan vervolgens een doorlink in van mijnbedrijf.nl die naar je nieuwe website op mijnnieuwebedrijf.nl gaat. Zo worden bezoekers van je ‘oude’ domeinnaam direct naar de juiste website geleidt.

Tijdelijke doorlink (302-redirect)

Een tijdelijke doorlink (302-redirect) stel je in wanneer je een domeinnaam tijdelijk naar een ander adres wilt verwijzen. Stel je hebt groot onderhoud aan je website en je wilt je bezoekers tijdelijk op een afvangpagina laten belanden, of je hebt een tijdelijke actie dan stel je daarvoor een tijdelijke doorlink in. De browsers en zoekmachines weten op deze manier dat ze niet hoeven te onthouden dat deze doorlink actief is, zodat je de doorlink op een later moment makkelijker weer naar de juiste plek kunt laten verwijzen.

Hieronder lees je hoe je je domeinnaam doorlinkt.

Een doorlink of (301-)redirect instellen voor je domeinnaam kan in Mijn Account. Doorloop onderstaande stappen om een doorlink voor je domeinnaam in te stellen:

  • Log in op Mijn Account met je klantnummer en wachtwoord;
  • Klik in het menu op ‘DNS- en redirectbeheer’;
  • Selecteer de domeinnaam waarvoor je een doorlink wilt instellen;
  • Wil je voor een sub-domein een doorlink invullen, dan vul je in het veld 'Subdomeinnaam aanmaken' de gewenste sub domeinnaam in. Wil je de domeinnaam zelf doorlinken, dan laat je dit veld leeg;
  • Vul bij 'Laten doorlinken naar' het adres in waar je de domeinnaam naar wilt doorlinken;
  • Kies voor de optie 'Permanente doorlink (301)', of voor de optie 'Tijdelijke doorlink (302)' en klik op 'Opslaan'.

De doorlink is nu ingesteld en is direct actief.

Wat is een frame redirect?

Een frame redirect is een doorlink met het behoud van de domeinnaam in de adresbalk. Bezoekt iemand jouw frame redirect, dan heeft de bezoeker niet in de gaten dat hij wordt doorgelinkt naar een andere domeinnaam. In de adresbalk van de browser blijft de oorspronkelijke domeinnaam staan. Ook is het mogelijk om metatags op te geven voor je vindbaarheid in Google.

Let op: Niet alle websites staan een frame redirect toe. Het gebruik van een frame is slecht voor SEO (de vindbaarheid van je website in zoekmachines) en wordt vaak aangemerkt als een gevaar. Gebruik het frame alleen voor websites waar je zelf de eigenaar van bent.

Hoe stel ik een frame redirect in?

Een frame redirect stel je in Mijn Account in. Doorloop de volgende stappen om een doorlink met frame in te stellen:

  • Log in op Mijn Account met je klantnummer en wachtwoord;
  • Klik op ‘DNS- en redirectbeheer’;
  • Klik op de domeinnaam waarvoor je een doorlink wilt instellen;
  • Wil je voor een sub-domein een doorlink invullen, dan vul je in het veld 'Subdomeinnaam aanmaken' de gewenste sub domeinnaam in. Wil je de domeinnaam zelf doorlinken, dan laat je dit veld leeg;
  • Vul bij 'Laten doorlinken naar' het adres in waar je de domeinnaam naar wilt doorlinken;
  • Kies voor de optie 'Frame redirect';
  • Voer in de velden titel, meta-omschrijving en –sleutelwoorden de gewenste waarden in;
  • Klik op de knop 'Opslaan'.

De frame redirect is nu ingesteld en is direct actief.

Wat zijn nameservers?

Nameservers (of DNS-servers) bewaren de DNS van domeinnamen. Met DNS wordt bepaald welke domeinnaam aan welk IP-adres wordt gekoppeld. Deze informatie wordt opgeslagen in nameservers, zodat je op vaste servers kunt vragen wat de DNS-records van een domeinnaam zijn.

Wanneer jij naar een website wilt gaan vul je waarschijnlijk een domeinnaam in. Wanneer jouw computer zelf niet weet welke server bij deze domeinnaam hoort gaat je computer op zoek naar een computer die hier wel een antwoord op heeft. Vaak beland je verzoek dan bij een nameserver. Een nameserver kun je dus vergelijken met de wegwijzers van het internet.

Hoe pas ik de nameservers van mijn domeinnaam aan?

De nameservers van je domeinnaam pas je in Mijn Account aan. Let bij het wijzigen van je nameservers goed op. Wijzig je de nameservers, dan worden alle DNS-records (ook voor je website en e-mail) door de andere nameservers beheerd. Stel op de nieuwe nameservers dus vast de goede records in om te voorkomen dat je website en mail offline komen te staan.

Doorloop de volgende stappen om de nameservers van je domeinnaam te wijzigen:

  • Log in op Mijn Account met je klantnummer en wachtwoord;
  • Klik op ‘DNS- en redirectbeheer’;
  • Klik op de domeinnaam waarvoor je de nameservers wilt aanpassen;
  • Ga naar 'Nameserver aanpassen';
  • Je vindt hier de ingestelde en actieve nameservers. Wil je andere nameservers invullen, verwijder dan de bestaande nameservers en vul de namen van de andere nameservers in deze velden. Gebruik alleen kleine letters en geen hoofdletters;
  • Vervolgens klik je op 'Opslaan' om de aanpassing op te slaan.

Na het aanpassen van de nameservers kan het tot vier uur duren voordat de aanpassing actief is.

Wat zijn DNS-records?

DNS staat voor Domain Name System. DNS wordt gebruikt om een domeinnaam aan een IP-adres te koppelen. Je kunt DNS vergelijken met een telefoonboek. Met een telefoonboek kun je aan de hand van een naam opzoeken welk telefoonnummer je moet bellen om met de juiste persoon in contact te komen. Met DNS kun je een domeinnaam koppelen aan een IP-adres, zodat je de domeinnaam kunt gebruiken om met de juiste server/website in contact te komen.

Binnen DNS zijn er verschillende records waarmee je verschillende informatie kunt uitwisselen:

  • A
  • AAAA
  • MX
  • CNAME
  • TXT
  • SRV
  • CAA
  • PTR
  • TLSA

Lees alles over de verschillende DNS-records en hoe je die instelt.

Wat is TTL?

TTL staat voor ‘time to live’. Bij ieder DNS-record wordt een TTL-waarde opgegeven. Deze waarde geeft aan hoe vaak er gekeken moet worden of het DNS-record is veranderd. Stel je een DNS-record in met een TTL-waarde van 60 minuten, dan duurt het 60 minuten voordat de nameserver controleert of je DNS-record is aangepast.

Heb je een DNS-record met een TTL van 60 minuten, dan duurt het dus maximaal 60 minuten voordat je wijzigingen actief zijn. Wil je dat dit sneller gaat, dan moet je de TTL-waarde van het record omlaag bijstellen. Ben je van plan om DNS-wijzigingen door te voeren, dan is het verstandig om van te voren de TTL-waardes van het DNS-record omlaag bij te stellen. Let op, het duurt maximaal vier uur tot een TTL-verlaging in gaat. Maak je daarna een DNS-wijziging, dan duurt het maximaal het aantal ingestelde minuten voordat deze wijziging ook echt actief is. Dit is handig wanneer je per ongeluk een fout in je DNS-instellingen maakt en je snel terug wilt naar een waarde die wel werkt.

Hoe pas ik de DNS-records van mijn domeinnaam aan?

DNS-records pas je in Mijn Account aan. Maak je DNS wijzigingen, doe dit dan voorzichtig. Een fout in je DNS-records zorgt er vaak voor dat je website of e-mail stopt met werken.

Ben je van plan DNS-records aan te passen, plan dit dan van te voren. Pas de TTL van de betreffende DNS-records aan en zet ze op de laagst mogelijke tijd. Mocht je dan een fout in je records maken, dan kun je snel weer terug naar je vorige instelling.

Doorloop de volgende stappen om de DNS van je domeinnaam aan te passen:

  • Log in op Mijn Account met je klantnummer en wachtwoord;
  • Klik op ‘DNS- en Redirectbeheer’;
  • Klik op de domeinnaam waarvoor je de DNS wilt aanpassen;
  • Ga naar 'DNS aanpassen';
  • Maak hier de gewenste aanpassingen. Weet je niet zeker hoe je een record moet invullen, lees dan onze uitleg over het instellen van de DNS-records.

Afhankelijk van de ingestelde en actieve TTL kan het even duren voordat je aanpassing actief is. Is de TTL verstreken en werkt je nieuwe DNS records nog niet, neem dan contact op met de klantenservice.


Ook handig:

D
Dmitri is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.