Een DKIM record instellen bij Sohosted

Helaas komt het wel eens voor dat e-mail onterecht wordt gekenmerkt als spam. De mail komt dan niet aan bij de ontvanger. De spamfilter scant de binnenkomende mail en stuurt deze terug of plaatst het in de map met ongewenste berichten. Je wilt natuurlijk dat je mails aan klanten, partners en andere belangrijke contacten altijd aankomen. DKIM zorgt dat je mail nog beter als veilig herkent wordt.

Inhoudsopgave

Wat is DKIM?

De afkorting DKIM staat voor DomainKeys Identified Mail. DKIM is een authenticatie methode voor je mail. Je voegt het toe als een record in de DNS van je domeinnaam. Dit record correspondeert met de mailserver. Meer over DNS lees je in dit artikel.

Op het moment dat je mail verstuurd, wordt er gecheckt of de authenticatie in de domeinnaam (het DNS record dus) matched met de mailserver. Hiermee voorkom je spoofing: dat is een vorm van spam waarbij de afzender hun domeinnaam maskeert waardoor het lijkt alsof het van jouw mailadres afkomstig is. Met DKIM kunnen kwaadwillende jouw domeinnaam niet meer spoofen.

Hierdoor krijgt je mail ook een hogere betrouwbaarheidsscore in de spam filters van ontvangers en verlaagt dus de kans dat het onterecht als spam wordt gezien.

Kan ik hier ook gebruik van maken?

Als je een domeinnaam en een hostingpakket bij ons hebt dan kun je hier gebruik van maken. Het instellen van DKIM is beschikbaar voor al onze pakketten.

Waar activeer ik DKIM?

Om DKIM te activeren voor jouw domeinnaam, volg je deze stappen:

  1. Ga naar onze website;
  2. Klik rechts bovenin op Inloggen en kies voor Mijn Account;
  3. Vul je gebruikersnaam (e-mailadres) en wachtwoord in en klik op Inloggen;
  4. Klik op Mijn diensten;
  5. Ga naar Plesk;
  6. Kies voor Mail in het menu links;
  7. Ga naar het tabblad Mailinstellingen;
  8. Klik de domeinnaam aan waar het om gaat.Hoe schakel ik DKIM in?

Heb je de stappen uit de vorige paragraaf gevolgd? Dan zie je nu onderstaand scherm. Scroll naar beneden totdat je de regel ziet waarmee je DKIM kunt inschakelen. Vink deze aan en klik op ToepassenKlik nu op How to configure external DNS. Je krijgt nu onderstaand scherm te zien. Kopieer de twee records en voeg deze toe aan je DNS. Lees hier hoe je TXT records toevoegd.NB: De TXT records in de afbeelding dienen als voorbeeld. Er wordt een uniek record aangemaakt voor jouw domeinnaam. 

Staan je namservers extern? Wij kunnen je hierbij helaas niet ondersteunen. Neem contact op met de support van de betreffende partij als je hulp nodig hebt met het aanpassen van de DNS. 


Is deze service gratis?

Ja. Als je klant bent en je hebt een domeinnaam en hosting bij ons dan is het instellen van DKIM helemaal gratis. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact op voor ondersteuning. 

Heeft dit direct effect?

Het aanpassen van DNS kan even duren. Wacht minimaal vier uur voordat je het probeert te testen. Als je door een bepaalde ontvanger reeds als spam gemarkeerd bent, kan het nodig zijn dat ze dit in eerste instantie aan hun kant aanpassen. DKIM zou moeten zorgen dat het in de toekomst niet meer als zodanig bestempeld wordt. Als je het doelwit bent van spoofing zou dit wel direct effect moeten hebben. Er kan dan niet meer uitgemaild worden met jouw domeinnaam zonder DKIM verificatie. 

D
Dmitri is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.