Wordpress website verhuizen naar Argeweb

Als je een WordPress website hebt kun je deze verhuizen. In dit artikel bespreken we hoe je een website van een andere provider verhuist naar Argeweb.

Inhoudsopgave

WordPress updaten

Het is belangrijk dat je geen verouderde versie van WordPress overzet. Dit kan voor veel complicaties zorgen. Controleer dus eerst of de WordPress site een update nodig heeft. Check ook de plugins en thema's en zorg dat alles de laatste versie gebruikt.

Migratie

Om de website te verhuizen migreer je de websitebestanden en de database van de huidige provider naar je Argeweb pakket. De bestanden kun je via FTP downloaden en daarna in het nieuwe pakket plaatsen in de folder public_html.

Hostname

Het is mogelijk dat de door Argeweb aangegeven hostname voor het inloggen met FTP nog niet actief is. Dit komt voor als de domeinnaam recentelijk geregistreerd of verhuisd is of nog extern staat. In dat geval gebruik je de hostnaam ftp.argewebhosting.nl of het directe IP-adres 194.165.34.21.

Windows

Als je pakket op een Windows cluster ondergebracht wordt kun je het IP-adres vinden in de DNS van de domeinnaam. Als je deze niet kunt achterhalen neem dan contact op.

Database

Vaak kan een provider je voorzien van een back-up (in .SQL-formaat) van de database. Je kunt ook via een webinterface zoals phpMyAdmin zelf een backup maken. Voor het importeren van deze backup lees je deze twee artikelen.

Config

In het bestand wp-config.php maak je een connectie naar onze database. In dat bestand staan nu nog de gegevens van de oude database. Deze gaan we corrigeren. In de onderstaande afbeeldingen maken we gebruik van het FTP-programma Filezilla en als editor Kladblok. In FileZilla open je het bestand wp-config.php.

• De gegevens in het rode kader paas je aan naar de database gegevens van Argeweb. Als je deze gegevens niet bij de hand hebt lees je dit artikel: Waar vind ik mijn database gegevens?
  • Geef de juiste waardes op voor DB_HOST, DB_USER en DB_NAME. Achter de optie DB_PASSWORD vul je het FTP wachtwoord in. Je herkent dit wachtwoord aan het percentageteken: %.
  • Krijg je nog steeds een foutmelding dat er geen database connectie tot stand gebracht kan worden? Voer dan voor DB_HOST het directe IP-adres in. Op dit moment is dit IP-adres 10.0.0.229, maar bij eerder aangemaakte databases kan dit afwijken. Neem in geval van twijfel contact op.
  • Als de configuratie correct is aangepast sla je het bestand op.

Database controleren

Deze stap is vooral belangrijk als je ook een nieuwe domeinnaam hebt. Maar ook als dit niet het geval is raden we wel aan om deze controle uit te voeren. De database heb je in een eerdere stap al geïmporteerd. Log nu weer in op phpMyAdmin en ga naar de tabel wp_options en klik op Verkennen.

Je ziet een overzicht zien van alle records. In dit voorbeeld is argewebdemo.nl onze oude domeinnaam. We willen deze aanpassen naar www.argewebwordpress,nl

De instellingen die je moet controleren en zo nodig aanpassen zijn:

• siteurl: in ons voorbeeld zullen we https://www.argewebdemo.nl wijzigen in https://www.argewordpress.nl.
  • home: dit mag hetzelfde te zijn als de siteurl.
  • upload_path: als hier een waarde ingevoerd staat mag je deze leeg maken (wijzigen naar een lege waarde, niet het record verwijderen). WordPress gebruikt dan automatisch de folder wp-content/uploads als de webroot

Htaccess

Deze stap kan bij Windows hosting worden overgeslagen. Deze stap is cruciaal als je een bestaande WordPress site binnen hetzelfde pakket wil verplaatsen van of naar een subfolder.

Ook dit bestand (.htaccess) kun je via FTP benaderen. Het bevindt zich in de folder public_html. Meestal hoef je deze niet aan te passen. Maar een controle kan geen kwaad. In onderstaande voorbeelden zie je twee verschillende .htaccess bestanden.

Als je website in een subfolder wordpress zou staan (bijvoorbeeld www.argewebdemo.nl/wordpress) dan ziet het bestand er uit als het voorbeeld links. Als je deze zelfde WordPress installatie verplaatst naar ww.argewebdemo.nl dan pas je de volgende regels aan:

• RewriteBase
  • RewrteRule

Het resultaat is het .htaccess bestand aan de rechterkant.

Als je deze stappen hebt gevolgd is de WordPress website (mits de domeinnaam ook goed verwijst) goed werkzaam op de nieuwe locatie. Je kunt nu inloggen met de gegevens zoals je gewend was.

Geeft de website nog fouten dan wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door verwijzingen in een specifieke plug-in. Dit is helaas lastig te tracere. Je moet dan in de gehele database verwijzingen aanpassen. Neem gerust contact op om een oplossing te bespreken.