SPF records bij RealHosting

Als je een domeinnaam hebt bij RealHosting kun je de DNS beheren. Binnen jouw DNS heb je te maken met meerdere DNS records. In dit artikel vertellen we meer over het SPF record.

Inhoudsopgave

Inleiding

SPF is de afkorting van Sender Policy Framework. Deze techniek wordt gebruikt om e-mail spoofing tegen te gaan.

Spoofing

Bij spoofing wordt spam verzonden waarbij het lijkt alsof de mail afkomstig is van een bepaalde domeinnaam. Dit is echter niet de echte domeinnaam van de afzender. Met een SPF record kun je voorkomen dat jouw domeinnaam hiervoor misbruikt wordt.

Werking van SPF

Veel spamfilters gebruiken een algoritme om mail te markeren als spam. Een onderdeel daarvan is de controle op een SPF record. Dit is een TXT-record waarin je aangeeft welke servers geautoriseerd zijn om mail te mogen versturen.

Een SPF record ziet er bijvoorbeeld zo uit: v=spf1 include:spf.mandrillapp.com ip4:62.221.206.199 ip4:62.221.204.110 a -all

In dit voorbeeld geven wij aan dat twee servers (62.221.206.199 en 62.221.204.110) en mandrillapp.com geautoriseerd zijn om mail te versturen vanaf onze domeinnaam. Wanneer spamfilters dan mail ontvangen vanaf een andere server kunnen ze deze als spam markeren.

Testen

Het is belangrijk om punctueel te zijn bij SPF records en deze altijd te controleren op onjuistheden. Een typefout kan ervoor zorgen dat je alle uitgaande e-mail tegenhoudt of juist openstelt voor spammers.

Je kunt je SPF record testen met een dienst zoals spfwizard.net of mxtoolbox.com. Wil je een externe mailserver aan je SPF record toevoegen? Dan kan de betreffende partij jou deze informatie aanleveren.