Wat is het verschil tussen een registry, registrar en registrant?

Bij het registreren van een domeinnaam zijn altijd drie partijen betrokken. De Registry, Registrar en Registrant. In dit artikel vertellen we je wat iedere partij doet, en hoe deze met elkaar verbonden zijn.

Registry

Een Registry is de beheerder van een top-level-domein (of domein-extensie) en draagt zorg voor alle (technische) aspecten rondom het beheer van deze domein-extensie. Je moet dan denken aan een domeinnaamregistratiesysteem, de DNS-infrastructuur, maar ook de vermarkting van de domein-extensie en het voldoen aan alle eisen vanuit de ICANN.

Het komt vaak voor dat een Registry meerdere domein-extensies beheert. Bijvoorbeeld omdat de technische infrastructuur daarvoor geschikt is, of dat het commercieel interessant is. Enkele voorbeelden op een rij:

  • SIDN – beheerder van o.a. .nl en .amsterdam
  • DNS Belgium – beheerder van .be
  • Verisign – beheerder van o.a. .com en .net
  • Donuts – beheerder van 150+ gTLDs zoals .guru en .photography

Registrar

Een Registrar is een geaccrediteerde partij welke de betreffende domein-extensie mag verkopen. Vaak moeten deze voldoen aan (strenge) eisen om de domein-extensie te kunnen aanbieden. RealHosting is Registrar van meerdere domein-extensies waaronder .nl.

Vanuit sommige oogpunten kan het echter interessanter zijn om samen te werken met andere Registrars en collectief in te kopen. Bijvoorbeeld omdat je een bepaalde domein-extensie slechts eenmaal wilt afnemen voor een klant, maar niet jaarlijks enkele honderden euro’s aan Registrar fee’s wilt betalen.

Verder verzorgt de Registrar voor de juiste voorzieningen, zoals het 24/7 kunnen registreren van nieuwe domeinnamen, en het beheren van je bestaande domeinnamen.

Registrant

Een Registrant is de persoon of het bedrijf die een domeinnaam registreert bij de Registrar.  Wanneer je een domeinnaam registreert, wordt je dus automatisch een Registrant.

Wanneer je wijzigingen aanbrengt aan de domeinnaam, zal de Registrar er voor zorgen dat deze worden opgeslagen in de database van de Registry.

Aanvullende voorwaarden als RegistrantWist je dat je als Registrant ook moet voldoen aan aanvullende voorwaarden? Deze verschillen per Registry, maar komen grotendeels overeen. We hebben de aanvullende voorwaarden van de meest populaire ccTLD’s (land extensies) op een rij gezet.

M
Mark is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.