Wat is een MX record?

Binnen de DNS zone van een domeinnaam zijn meerdere type records aanwezig. In dit artikel leggen we uit wat een MX record is.

Een MX record zorgt voor de afhandeling van inkomende e-mail voor het domein. Een MX record verwijs je altijd naar een hostname welke via een A record verwijst naar het IP-adres van een mailserver.

Een MX record kan je voorzien van een extra waarde, namelijk Prioriteit (ook wel Preference genoemd). Wanneer er meerdere MX records aanwezig zijn binnen de DNS zone van een domein kan je met Prioriteit de volgorde van e-mail afhandeling bepalen. De Prioriteit stel je in met getallen (bijvoorbeeld 10, 20, 30) waarbij het laagste getal de hoogste prioriteit heeft, gevolgd door het een na laagste getal enzovoorts.

Wanneer de initiële server (bijvoorbeeld met Prioriteit 10) dan geen e-mail kan afhandelen omdat deze niet bereikbaar is, dan neemt de MX record met de volgende prioriteit (bijvoorbeeld met Prioriteit 20) het over.

Vaak staan deze servers op (geografisch) verschillende locaties en netwerken en hebben ze tevens een andere IP-range. Bij een storing kunnen andere fallback MX records de e-mail afhandeling keurig overnemen.

Voorbeeld MX record

RealHosting.nl 600 MX 10 mx.spamservice.nlRealHosting.nl 600 MX 20 fallbackmx.spamservice.nlRealHosting.nl 600 MX 30 lastmx.spamservice.nl