Briefly unavailable for scheduled maintenance

Iedere WordPress-gebruiker die consistent updates doorvoert op zijn of haar website heeft het (waarschijnlijk) wel eens gezien: de ‘Briefly unavailable for scheduled maintenance’-melding. In het Nederlands staat er ‘Tijdelijk niet beschikbaar vanwege gepland onderhoud. Probeer het over enkele minuten nog een keer.’.

In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen als de melding niet uit zichzelf wil verdwijnen – en ja, dat gebeurt wel eens.

Maintenance mode tijdens updates

Wanneer je binnen WordPress een plugin, thema of core update uitvoert, dan wordt er in de publieke root een .maintenance bestand geplaatst. Dit is volstrekt normaal omdat de website tijdens updates namelijk in ‘maintenance mode’ wordt geplaatst. Dit is niets meer dan een notificatiescherm met platte tekst.

Normaliter wordt dit bestand weer verwijderd zodra de updates afgerond zijn.

Oplossing: .maintenance bestand verwijderen

Het komt helaas was eens voor dat de melding er na enkele minuten nog staat. Meestal is er dan iets fout gegaan en is de melding blijven staan, maar zijn de updates wel keurig afgerond.

De oplossing van dit probleem is gelukkig erg eenvoudig. Ga via een FTP-programma (of bestandsbeheer) naar de root van je installatie en verwijderd hier het .maintenance bestand.