VIP - Wat betekent de TTL in een DNS-record - VIP Internet

Elk DNS-record heeft een TTL. TTL staat voor Time To Live. Heel simpel gezegd betekent dit hoe lang een DNS-record onthouden moet worden. 


Inhoudsopgave

DNS en TTL

DNS is het systeem dat domeinnamen omzet in IP-adressen zodat mensen die een domeinnaam invullen verbonden worden met de juiste server. Dit wordt gedaan door de DNS-servers van je internettoegangsprovider (KPN, Ziggo etcetera) die dit opvragen bij onze nameservers. De DNS-server van je toegangsprovider slaat dit resultaat vervolgens gedurende de lengte van de TTL op. Dit betekent dus dat als jij als eerste op een Ziggo-verbinding een domein opzoekt, Ziggo dat resultaat opslaat. Als vervolgens je buurman ook bij Ziggo zit en naar dat domein gaat, krijgt die buurman het opgeslagen resultaat van Ziggo en gaat Ziggo niet opnieuw zoeken. Tenzij de TTL is verlopen, dan gaat Ziggo opnieuw bij ons vragen welk IP-adres gebruikt moet worden. 

Hoe lang is de TTL?

De TTL is tijd in seconden. Bij VIP Internet kun je kiezen uit 3600 (1 uur), 21600 (6 uur), 43200 (12 uur) of 86400 (24 uur). 

Wat is het gevolg van mijn keuze?

Hoe korter de TTL, hoe vaker DNS-servers bij ons komen vragen welk IP ze moeten gebruiken. Dit is handig als jij een IP-wijziging voor je website gaat doen. Bezoekers van jouw domein komen dan maar voor een korte periode op het oude IP-adres uit. Is je TTL 3600 dan duurt het maximaal een uur voordat een DNS-wijziging overal op het internet is verwerkt. Een korte TTL betekent dus dat je snel wijzigingen kunt doorvoeren in je DNS-instellingen. Dit betekent echter ook dat als mensen jouw domein gaan opvragen, de internetprovider vaak opnieuw het domein moet opzoeken. Dit kost een beetje tijd. Een lange TTL betekent dus dat je site iets sneller wordt ingeladen omdat DNS minder vaak geresolved hoeft te worden. Uit het voorgaande volgt dus: een lange TTL is beter voor de snelheid van je site, ga je echter een DNS-wijziging doen dan is het beter om met een lage TTL te werken. Zet dus ruim voordat je een wijziging gaat doen de TTL omlaag, als je een lange TTL gebruikt (minimaal een TTL eerder). Het duurt anders lang voordat de echte wijziging wordt opgeslagen. De TTL wijzigen op het moment dat je de DNS-wijziging doet, is dus te laat!

Een DNS-wijziging gaat wel vrijwel direct in

TTL betekent niet dat het een uur duurt om een DNS-wijziging te verwerken. Dit duurt bij ons minder dan een minuut. Bezoekers van jouw site bij een provider waar nog niemand daarvoor het domein heeft bezocht, krijgen meteen de nieuwe site te zien als je een wijziging doet. 

Belangrijk om te weten

Let erop dat DNS-resultaten worden opgeslagen bij je internetprovider. Het is dus niet mogelijk om je cache te legen om DNS te vernieuwen. Het is echter ook zo dat DNS-caching vaak ook in je browser, op je PC en/of in je router / Small Business Server plaatsvindt. Hierdoor kan het voorkomen dat bij individuele gebruikers een DNS-wijziging langer duurt om te verwerken dan de TTL.

J
Jelle is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.