Uitleg DNS en records bij Argeweb

Verdere uitleg over het gebruik van onze DNS tool? U kunt in dit artikel lezen hoe het gebruik van de DNS bij ons werkt.

Inhoudsopgave

Het kan voorkomen dat u de DNS van uw domein moet wijzigen en dat u daarvoor bepaalde records moet toevoegen/verwijderen. U kunt in dit artikel lezen hoe het gebruik van de DNS bij ons werkt.

Uw DNS aanpassen

• U kunt uw DNS aanpassen via Mijn Argeweb door in te loggen met uw klantnummer en het bijbehorende wachtwoord.
  • U gaat naar ‘Beheren’ en vervolgens naar ‘Domeinnamen’.
  • U ziet in het linkermenu ‘Domein beheren’ staan en vervolgens ‘Redirect aanpassen’.

Domein zonder pakket

Wanneer u geen pakket op uw domeinnaam heeft staan zal uw DNS tool er als volgt uitzien

Voor het beheren van de DNS klikt u op ‘DNS’ en vervolgens op ‘Kies wijze’. U krijgt de DNS van uw domeinnaam in beeld.

Domein met pakket

Wanneer u een pakket op uw domeinnaam heeft staan komt de DNS van het domein gelijk in beeld.

Let op!: Wanneer u een pakket op de domeinnaam heeft staan is het via Mijn Argeweb niet mogelijk een redirect in te stellen. U kunt hier lezen hoe u dit wel kunt realiseren.

Records welke betrekking hebben op de website

Uw website verwijst via het ‘@’ A-record en het ‘www’ A-record via een IP-adres naar de server waar uw website op staat. Deze zien er als volgt uit

Records welke betrekking hebben op uw mail

U heeft voor de inkomende mail records nodig in de DNS van uw domein. Wanneer u mail via ons heeft lopen zien uw records er als volgt uit:

Wijzigen record

Indien u een record wilt wijzigen kunt u in het record zelf wijzigingen aanpassen, zoals bijvoorbeeld het IP-adres. Zodra u een record aanpast wordt het vakje naast het record aangevinkt

Zodra u het record naar wens heeft gewijzigd, kunt u de wijziging opslaan door onderaan de pagina op ‘Update’ te klikken.

Verwijderen record

Indien u een record wilt verwijderen kunt u het betreffende record aanvinken en vervolgens onderaan de pagina op ‘Delete’ klikken.

Uitleg waarden van records

Subdomein

Het subdomein is hetgeen wat voor de domeinnaam moet komen te staan. Het ‘www’ van ‘www.argewebdemo.nl’ is ook een subdomein.

Type

Het type van een record bepaald wat de functie is. Indien het type record bijvoorbeeld ‘MX’ is, dan wil dit zeggen dat deze records de mailafhandeling regelt.

Prio

De prioriteit van een record zorgt ervoor dat er meerdere records ingesteld kunnen worden voor een specifieke functie. Wanneer er bijvoorbeeld meerdere MX-records zijn ingesteld met verschillende prioriteiten, dan zal het record welke de hoogste prioriteit heeft, als eerste worden aangeroepen.

TTL

TTL betekend letterlijk ‘time to live’. De TTL is het aantal seconden welke het duurt voordat een DNS wijziging actief is. De TTL dient minimaal op 617 te staan en dat wil zeggen dat het 617 seconden duurt voordat dit actief zal zijn.

Adres

Bij het adres wordt er aangegeven waar een bepaald record naar moet gaan verwijzen. Als bijvoorbeeld het record ‘www’ verwijst naar het IP-adres ‘123.456.178’, dan wordt de domeinnaam doorverwezen naar dit IP-adres wanneer deze wordt opgevraagd. Bij een CNAME record of MX-record zal dit altijd een URL zijn in plaats van een IP-adres.

Toevoegen record

Indien u een record wilt toevoegen dan kunt u dit onderaan de pagina doen.

Voorbeeld toevoegen DNS record:

Stel dat u het subdomein ‘webmail’ wilt toevoegen welke naar het IP-adres ‘123.456.178’ moet gaan verwijzen, dan kunt u het volgende invullen:

Subdomein: webmail

Type: A (dit is meestal een A-record of CNAME record, tenzij anders wordt aangegeven)

Prio: Geen (een prioriteit wordt meestal alleen gebruikt bij het instellen van MX-records)

TTL: 617 (deze kunt u altijd op 617 zetten, tenzij anders wordt aangegeven)

Adres: 123.456.178

Het record zal er dan als volgt uitzien

Probleemoplossing

Lukt het niet om de DNS naar wens aan te passen? Er kunnen uiteraard meerdere oorzaken zijn hiervoor. We hebben hier de belangrijkste verzameld.

Is de omgeving niet bereikbaar? Controleer of er een storing is op ons klantportaal: https://status.versio.nl

Lijkt de domeinnaam niet benaderbaar? Controleer of de registratie op orde is.