Uitleg en instructies over caching - Yourhosting

Caching is het tijdelijk bewaren van gegevens of data om sneller toegang tot deze data mogelijk te maken. Met caching worden er kopieën van je website of applicatie bewaard en hoeft de computer de gegevens niet opnieuw te genereren of te downloaden.

Inhoudsopgave

1. De voordelen van Caching
  2. Hoe werkt caching?
  3. Browser caching
  4. De cache legen
  5. Website caching
  6. Webserver caching
  7. Caching instellen voor Managed VPS
  8. Caching instellen voor Shared Hosting

De voordelen van Caching

Caching kan bijdragen aan een snellere website. Dit is niet alleen goed voor de vindbaarheid van je website. Caching is ook goed voor bezoekers vanaf mobiele apparaten, doordat een kopie van je website bewaard is, hoeft er minder bandbreedte gebruikt te worden om websites of applicaties te downloaden. Voor mobiele gebruikers met een maximumaantal MB’s houden zij meer MB’s over. Caching is natuurlijk niet het antwoord op alles, de snelheid van je website is van veel factoren afhankelijk, maar het kan je zeker wel helpen. Daarbij is een goede inrichting van je database ook belangrijk.

Voordelen van Caching

• Snellere website
  • Goed voor SEO (zoekmachineoptimalisatie)
  • Er worden minder MB’s verbruikt door mobiele bezoekers
  • Met caching is je site beter in staat bezoekerspieken op te vangen

Hoe werkt caching?

Caching vindt plaats op verschillende niveaus en in verschillende programma’s. Processoren slaan bijvoorbeeld informatie op die in veel besturingssystemen worden gebruikt. Caching wordt veel gebruikt voor websites. Je internetbrowser kan bijvoorbeeld internetbestanden opslaan die veel worden opgevraagd. Deze bestanden worden lokaal opgeslagen en hoeven dan niet opnieuw gedownload te worden vanaf de server, als de website opnieuw geopend wordt. Dit zorgt voor een snellere laadtijd.

1. Je opent een website
  2. Internetbestanden worden lokaal opgeslagen
  3. Je opent opnieuw de website: de lokaal opgeslagen bestanden worden weer geopend waardoor de laadtijd een stuk sneller is.

Het nadeel van caching is dat de kopie van je website die is opgeslagen niet onmiddellijk wordt aangepast als je wijzigingen doorvoert op de website. Dit kan een nadeel zijn als je heel veel wijzigingen doet op je website. De opgeslagen kopie van je website is beperkt geldig en dit kun je meestal zelf aanpassen. Hoe vaker jij je website aanpast, hoe korter je een pagina in de cache wil laten staan. Daarnaast is het ook belangrijk rekening te houden met je MySQL-omgeving.
Het is daarom ook van belang dat je goed de caching test.

Voor websites zijn er verschillende soorten caching:

• Cache bestanden die in de browser bewaard worden
  • Cache bestanden die de website bewaart
  • Cache bestanden die de webserver bewaart

Browser caching

Zodra je via de browser een website bezoekt, dan downloadt de browser alle onderdelen van de pagina. Dit zijn onderdelen als afbeeldingen en bestanden. Met browser caching kan de website of de webserver bepalen of de browser deze bestanden mag opslaan in de cache en voor hoe lang. Bezoekt iemand de pagina opnieuw? Dan hoeven deze bestanden niet opnieuw gedownload te worden. Dit zorgt voor snellere laadtijden van de website en minder verbruik van bandbreedte.

Expire headers

Met expire headers vertel je de browser hoe lang hij een bepaald bestand mag opslaan in de cache zonder na te gaan of er een update is geweest. Expire Headers stel je in via het .htaccess bestand. Op deze website lees je hoe je expire headers instelt.

De cache legen

Als je updates hebt gedaan aan je website kan het nodig zijn de cache te legen. Dit doe je op de volgende manier:

1. Ga naar de browser en voer de volgende toetsencombinatie tegelijk in: Ctrl + Shift + Delete;
  2. Selecteer 'cookies' en 'tijdelijke internetbestanden'. Per browser kunnen deze benamingen verschillen;
  3. Kies afhankelijk van de browser voor 'Verwijderen' of ‘gegevens wissen’;
  4. Open de pagina vervolgens opnieuw.

Je kunt ook de cache legen voor een specifieke pagina. Dit doe je door de browser te openen en de volgende toetsencombinatie te gebruiken:

• Voor Windows of Linux: ctrl + F5
  • Voor Mac/Apple: Apple + R of command + R

Website caching

Bezoekt iemand een pagina van jouw website? Dan kan de website een kopie bewaren van de betreffende pagina. Bekijkt iemand deze pagina opnieuw, dan hoeft de pagina niet opnieuw gegenereerd te worden. Hierdoor wordt de website sneller.

Voor verschillende website-software zoals WordPress zijn er veel cache-plugins beschikbaar waarmee je zelf caching instelt. Voorbeelden zijn Super Cache en WP Rocket cache.

Webserver caching

Met de nieuwe Hostingmanager Plesk kun je instellen dat de webserver cachebestanden mag bewaren. Een webserver cache lijkt veel op een website cache, alleen is een webserver cache sneller. Een webservercache heeft echter wel wat nadelen:

• Je kunt de cachebestanden die de webserver bewaart niet zelf verwijderen
  • Updates aan je website worden pas zichtbaar zodra de cache leeftijd is verlopen
  • Je hebt met een webserver cache minder opties dan bij website caching, bijvoorbeeld het instellen van uitzonderingen. Dit gebruik je als je bepaalde bestanden steeds opnieuw wilt laden zoals voorraadbeheer in een webshop.

Vanwege deze nadelen adviseren we altijd een website cache.

Caching instellen voor Managed VPS

Ook voor VPS-gebruikers heeft caching voordelen. Heb je een drukbezochte website of webshop, dan is de belasting op de server met caching minder groot. Doordat het minder tijd kost om je website te laden, is je website beter in staat bezoekerspieken op te vangen. De snelheid van je website is van veel factoren afhankelijk. Caching is dus niet het antwoord op alles, maar het kan wel helpen. Houd daarbij wel rekening met je MySQL.

Gebruik je Wordpress als CMS-VPS, dan kun je in de hostingmanager caching inschakelen. Het is hiervoor wel noodzakelijk om eerst de cache-plugin te installeren op je Wordpress website. Voor een optimaal resultaat stel je ook caching in, in de hostingmanager. Dit doe je zo:

1. Ga naar MijnAccount en ga naar Mijn VPS
  2. Open de Hostingmanager voor VPS en ga naar ‘webserver’
  3. Onder ‘cache’ kies je vervolgens de caching-plugin die jouw WordPress website gebruikt. Standaard kun je kiezen uit de volgende plugins:
  • Super Cache
  • W3 Total Cache
  • WP Rocket
  • WP Fastest Cache
  • WP FFPC
  • Hyper Cache

Dit zijn de meest gekozen cache-plugins voor Wordpress. Wij raden je ook aan een van deze plugins te installeren op jouw Wordpress-website. Hierbij moet je wel NGINX draaien, je kunt dus geen gebruikmaken van een .htacces-bestand.

Caching instellen voor Shared Hosting

Gebruik je de nieuwe hostingmanager Plesk? Dan kun je zelf caching instellen. Dit doe je zo:

1. Ga naar Mijn Account en open de Hostingmanager;
  2. Klik in de hostingmanager op ‘Websites & domeinen’ en klik daar op 'Instellingen voor Apache en Nginx';
  3. Vink op deze pagina vervolgens ‘nginx-caching inschakelen’ aan;
  4. Bij het inschakelen van caching kun je ervoor kiezen meerdere instellingen:
  • Cache omvang: Hier geef je aan hoeveel geheugen gebruikt mag worden om de caching in op te slaan
  • Cache-timeout: stel hier in hoe lang de cache bewaard moet blijven. Hoe dynamischer jouw website, hoe korter de cache-timeout
  • Cache-verzoeken met cookies: Stel hier in welke cookies je accepteert. Als je bijvoorbeeld inlogt op WordPress, dan maakt deze een cookie aan. Als je deze cookie in dit veld opgeeft, dan zullen bezoekers met die cookie geen cache-bestanden aangeleverd krijgen.
  • Caching uitschakelen voor locaties: Plaats hierin de URL’s die je wilt uitschakelen voor caching
  • Vervolgens klik je op toepassen en je cache wordt ingesteld.