WordPress website overzetten naar andere domeinnaam

Stel dat jouw bedrijfsnaam veranderd en daarmee ook de domeinnaam waarop je online actief bent. Hoe zet je dan jouw WordPress website over naar een nieuwe domeinnaam? En hoe gaat dat met de onderliggende e-mailadressen?

In deze handleiding geven wij antwoord op deze vragen, leggen we je uit hoe je de domeinnaam kan overzetten en geven we tot slot praktische tips.

1. Stappenplan

2. Bestel een hostingpakket op de nieuwe domeinnaam
  3. Maak een back-up van de bestanden
  4. Maak een back-up van de database
  5. Upload de bestanden naar het nieuwe hostingpakket
  6. Maak een database aan en importeer de back-up van de database
  7. Verander de database gegevens in de wp-config.php
  8. Wijzig de absolute paden naar de nieuwe domeinnaam
  9. Praktische tips

1. Bestel een hostingpakket op de nieuwe domeinnaam

Zorg er allereerst voor dat de nieuwe domeinnaam is voorzien van een hostingpakket.

2. Maak een back-up van de bestanden

Download alle bestanden uit de publieke root (/httpdocs) met een FTP-programma naar jouw computer.

3. Maak een back-up van de database

Exporteer via phpMyAdmin de database naar jouw computer.

Gebruik hiervoor de Exporteren optie in phpMyAdmin.

Exporteren database

4. Upload de bestanden naar het nieuwe hostingpakket

Upload vervolgens deze bestanden naar de publieke root van het nieuwe hostingpakket. Verwijder waar nodig de placeholder (index.html) welke standaard wordt toegevoegd bij een nieuw hostingpakket.

5. Maak een database aan en importeer de back-up van de database

Maak een nieuwe database aan en importeer vervolgens de back-up van de database via phpMyAdmin.

Gebruik hiervoor de Importeren optie in phpMyAdmin.

Importeren database

Let op, als een database back-up (.sql) te groot is om te importeren dan werkt het iets anders dan hierboven beschreven.

6. Verander de database gegevens in de wp-config.php

Open de wp-config.php en pas de database gegevens aan naar de nieuwe database.

7. Wijzig de absolute paden naar de nieuwe domeinnaam

Ervaring leert dat de database in veel gevallen nog vol staat met absolute paden. Je dient deze nog aan te passen omdat er anders sprake is van mixed-content. De makkelijkste manier om dit te doen is via een plugin als Better Search Replace of via een programma als Search Replace DB. Gebruik je een caching plugin, dan adviseren we je om de cache even te legen.

8. Praktische tips

Zodra je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd is in principe alles voltooid. Hieronder een nog een aantal praktische tips.

• Vergeet ook niet de e-mail over te zetten naar de nieuwe e-mailadressen.
  • Is de omzetting permanent? Verlies dan niet je SEO waarde en schakel 301-redirects in.
  • Koppel de oude domeinnaam als domein alias.
  • Zorg ervoor dat oude e-mailadressen worden doorgestuurd en stel waar gewenst een automatisch antwoord in.
  • Informeer klanten, leveranciers van je nieuwe domeinnaam (en e-mailadressen).