Wat is een CNAME record?

Binnen de DNS zone van een domeinnaam zijn meerdere type records aanwezig. In dit artikel leggen we uit wat een CNAME record is.

Een CNAME record zorgt net als een A record voor de vertaling van een hostname (domeinnaam) naar een adres. Waar een A record echter een verwijzing maakt naar een IP-adres doet een CNAME record dat naar een andere hostname. De hostname waar de CNAME record naartoe verwijst wordt via een A record naar het juiste IP-adres vertaald.

Een CNAME wordt veel gebruikt bij additionele diensten zoals een webmail cliënt, Exchange Online, Mandrill et cetera. Dit omdat je dan als gebruiker een ‘vriendelijke’ hostname kunt gebruiken met jouw eigen domeinnaam.