Microsoft SQL Server Databases bij Vevida

Microsoft SQL Server is het professionele relationele databasesysteem van Microsoft. Het vormt de basis voor moderne toepassingen voor web-applicaties en e-commerce. Met Microsoft SQL Server kunnen dergelijke toepassingen heel snel ontwikkeld en ingezet worden. Met SQL Server leg je een solide basis voor een succesvolle webapplicatie met professionele performance, veiligheid en gebruiksgemak. 


Vevida beschikt over een modern SQL Server cluster, gebaseerd op SQL Server 2019. Binnen dit cluster bieden wij op moderne hard- en software zowel shared als dedicated SQL Server databases aan. Uiteraard regelen wij passende beveiliging van jouw gegevens, zorgen wij voor het bijwerken van de software en staan deskundige database-beheerders klaar om jouw vragen te beantwoorden. 


Een relationele database slaat de data op in tabellen die een relatie met elkaar hebben, in plaats van in één lange waslijst. Een groot voordeel hiervan is snelheid en flexibiliteit. SQL staat voor Structured Query Language, SQL is de standaard taal om databases te benaderen. SQL statements worden gebruikt om bepaalde taken uit te voeren. Denk daarbij aan het updaten van data, of het ophalen van data. Naast SQL ondersteunt Microsoft SQL Server ook Transact-SQL (T-SQL), wat een superset van SQL is, met bijvoorbeeld ondersteuning voor stored procedures.

SQL Server werkt uitstekend samen met ASP.NET en ASP.NET Core, maar uiteraard kun je ook PHP of classic ASP gebruiken.


Microsoft SQL Server 2019

Je krijgt de beschikking over een Microsoft SQL Server database in ons moderne SQL Server 2019 cluster. We zorgen er natuurlijk voor dat je database altijd up-to-date en veilig is. SQL Server is de handigste en meest moderne database die je .NET website kan gebruiken.


Je krijgt bij je SQL Server database een eigen inlognaam (gebruiker) met wachtwoord, en deze gebruiker krijgt de rollen “db_datareader”, “db_datawriter”, “db_ddladmin” en “db_securityadmin”. Vevida maakt gebruik van partially contained databases, wat zoveel wil zeggen dat de gebruikers alleen bestaan in de context van de database. Het is dus bij het verbinden met de database-server nodig om op te geven welke database je wilt openen.


Microsoft SQL Server database onderhouden

Je SQL Server database kunt je beheren met behulp van van de Microsoft SQL Server Management Studio (SSMS). Met deze gratis download van Microsoft kunt je jouw database vanaf je eigen computer bekijken en bewerken. De download is te vinden op de website van Microsoft


Let op, Partially Contained Databases:
Tegenwoordig maakt SQL Server gebruik van zogenoemde Partially Contained Databases. Dat betekent dat je ook de naam van de database moet meegeven bij het maken van de verbinding
.

In SQL Server Management Studio (SSMS) doe je dat door in het Connect to Server venster de gegevens invullen en daarna door te klikken naar Options. Daar vul je de databasenaam in bij Connect to database.


Microsoft SQL Server database back-up maken

Natuurlijk maakt Vevida elke dag back-ups van je database en de logbestanden, en bewaren wij deze back-ups dagelijks voor in totaal 30 dagen. Via MyVevida kan je deze back-ups eenvoudig terugvinden en terugplaatsen. Je kan dit ook zelf doen. Een eenvoudige manier om back-ups te maken van je SQL Server database is de import/export feature van SQL Server Management Studio. Je kunt zo alle data per tabel exporteren naar een tekstbestand en dat bestand bewaar je vervolgens veilig op je eigen systeem.


Je begint met het inloggen op de database server, waarna je rechts klikt op de database in kwestie. In het context menu kies je vervolgens de optie ‘tasks‘, waarna je kiest voor ‘export data…‘. Vervolgens dien je de wizard te doorlopen en krijg je de vraag van welke database en welke tabel je een back-up wilt maken. Daarnaast krijg je diverse mogelijkheden om de back-up naartoe te schrijven, waaronder een andere database server, een Excel spreadsheet of een platte tekst bestand.

Wanneer je gegevens wilt importeren gebruik je dezelfde methode, enkel kies je dan voor de optie ‘import data…‘.


Veelgestelde vragen over SQL Server

  • Q: Welke SQL Server variant wordt gebruikt: Express, Web of Standard?
  • A: Vevida maakt gebruik van SQL Server Web Edition.
  • Q: Kan ik de SQL Server database vanaf een externe locatie bereiken?
  • A: Ja, je kunt je database vanaf iedere locatie bereiken. Hiervoor heb je een tool als SQL Server Management Studio nodig.
  • Q: Kan ik SSL/TLS gebruiken om te verbinden met de database?
  • A: Ja, SQL Server Management Studio ondersteunt een SSL/TLS-verbinding naar je database standaard. Vink hiervoor ‘Encrypt connection‘ en ‘Trust server certificate‘ aan bij de Options. In ons artikel ‘Een ASP.NET verbinding naar SQL Server maken‘ staat uitgelegd hoe je met ASP.NET een SSL/TLS-beveiligde verbinding met je database maakt.
  • Q: Zijn er limieten op het aantal tabellen in de database?
  • A: Nee, wij hanteren niet een maximum aantal tabellen in een database. Wel een maximale databasegrootte

               

                   


M
Marjolein is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.