Harddisk uitbreiden Ubuntu 18.04 bij Argeweb

Om de schijfruimte op een Ubuntu 18.04 VPS te upgraden dien je allereerst met SSH in te loggen op een gebruiker met root rechten. Hierna zetten we eerst met behulp van de gdisk applicatie de data volgorde goed, door de data blokken naar het einde van de schijf te verplaatsen.

• Dit doen wij door de volgende opdracht uit te voeren: gdisk /dev/sda
  • Voer vervolgens de volgende opties in:

x (extra functionality)

e (relocate backup data structures to the end of the disk)

w (write table to disk and exit)

1. Hierna gaan we met fdisk de extra blokken welke beschikbaar zijn aan de primaire partitie toevoegen. Dit doen wij met de onderstaande opdrachten:

fdisk /dev/sda

• Op dit moment zou je een welkomsttekst te zien moeten krijgen van de fdisk applicatie. Je wordt nu gevraagd om aparte commando’s binnen deze applicatie op te geven. Vul deze als volgt in:

n (nieuwe partitie)

p (primary partitie)

4 (vierde partitie)

• Vervolgens wordt gevraagd om een First Sector en een Second Sector op te geven. Vul in beide gevallen geen waarde in en klik in plaats daarvan op Enter. De standaard waardes, welke in dit geval prima zijn, worden dan gevraagd.
  • Je krijgt nu een bevestiging te zien dat de vierde partitie is aangemaakt. Vervolgens wordt je weer om aparte commando’s gevraagd. Vul deze als volgt in:

t (type partitie)

4 (vierde partitie)

8e (Linux filesystem)

w (schrijft de aanpassingen weg en sluit de fdisk utility)

• De fdisk utility zou nu gesloten moeten zijn. Het is nu de bedoeling om de nieuwe partitie actief te maken. Dit doen wij met de applicatie partprobe door de onderstaande opdracht uit te voeren:

partprobe

• De nieuwe partitie is nu actief. Voer nu de volgende vier opdrachten uit om de nieuwe partitie ook daadwerkelijk in gebruik te kunnen nemen:

pvcreate /dev/sda4

vgextend ubuntu-vg /dev/sda4

lvextend -l+100%FREE /dev/ubuntu-vg/ubuntu-lv

resize2fs /dev/ubuntu-vg/ubuntu-lv

• De schijfruimte is nu volledig toegekend en actief. Dit kun je controleren met behulp van de volgende opdracht:

df -h