DNS-begrippen - Alphamega

Hier leggen we je uit waar de diverse DNS-begrippen voor staan.

DNS-begrippen

We kunnen ons voorstellen dat je met al die technische DNS termen niet meer precies weet hoe het nu allemaal zit. Daarom hebben we de begrippen voor jou op een rijtje gezet.

• A-record: Verwijzing naar een IP adres van een server die de functies die bij je domeinnaam horen beheert
  • CNAME (Canonical name): Verwijzing naar een (sub-)domein. Dit kan ook een alias zijn van een A-record
  • MX-record: Verwijzingen naar een mailserver. Iedere mailserver krijgt hier ook een eigen prioriteit toegewezen
  • TXT-record: Hierin kun je eventueel aantekeningen of notities kwijt voor je domeinnaam. Dit wordt nu ook gebruikt als SPF (anti-spam initiatief)
  • SPF-record: Hierin kun je mailservers identificeren die toestemming hebben om namens jouw domeinnaam mails te verzenden. Het doel van een SPF-record is om te voorkomen dat spammers berichten versturen met jouw domeinnaam als afzender
  • SRV-record: Dit is een relatief nieuw record dat gebruikt wordt om services zoals VOIP aan te duiden. Hiermee kan via DNS achterhaald worden welke server een bepaalde service verzorgt voor de domeinnaam
  • NS-record: Hierin wordt aangeven welke nameservers de authoritative nameservers zijn, de nameservers beheren de rest van de DNS-instellingen

DNS uitgelegd

We hebben overigens een filmpje voor je waarin DNS op een leuke manier wordt uitgelegd. Check it out!