Internetfraude voorkomen tips van Yourhosting

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over internetfraude en wat je hiertegen kunt doen. Als je twijfelt of je te maken hebt met bijvoorbeeld een phishing mail, neem dan gerust contact met ons op; dan kijken we er samen naar.

Inhoudsopgave

Wat is spoofing?

'Spoofing' is het vervalsen van gegevens om tijdelijk een valse identiteit aan te nemen. Bij e-mail spoofing wordt meestal de afzender van een e-mailbericht vervalst, zodat het net lijkt alsof de e-mail van iemand anders komt. Meestal je eigen e-mailadres. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor het versturen van spam of phishing. Lees meer over e-mailspoofing in ons blog.

Wat kan ik doen tegen spoofing?

Om spoofing van je e-mailadres te voorkomen, stel je een SPF-record in. Een SPF-record is een DNS-record dat aangeeft dat er alleen e-mails van de ingestelde server verstuurd mogen worden. Het SPF-record stel je in Mijn Account in als TXT-record. Het duurt vervolgens maximaal vier uur voor het SPF-record actief is.

Standaard is er al een SPF record voor je ingesteld en mogen alleen de servers van Yourhosting e-mails verzenden met je domeinnaam. Wil je een derde partij machtigen om e-mails te verzenden dan kan je dit doen in het 'DNS- en Redirectbeheer' in Mijn Account, of neem contact op met onze helpdesk.

Wat is phishing?

'Phishing' is een vorm van internetfraude waarbij internetcriminelen e-mails rondsturen die afkomstig lijken te zijn van een bepaald (toonaangevend) bedrijf. Oplichters proberen zo mensen te lokken naar een valse website / link om gegevens te achterhalen. Een voorbeeld hiervan is een vreemde e-mail van je bank met een link om in te loggen, om zo je inloggegevens te achterhalen. Phishing e-mails hebben vaak taalfouten en een verzoek om in te loggen met je gegevens. Ook bevatten deze e-mails vaak een bijlage waarin ransomware verborgen is. Let ook op het afzendermailadres, vaak heeft deze een andere extensie dan je gewend bent.

Wat kan ik doen tegen phishing?

Gebruik een spamfilter op je mailbox. Vertrouw je een e-mail niet? Ga dan na of de afzender en de beveiliging klopt, en wees voorzichting. Klik nooit op links in een phishing e-mail. Verwijder verdachte e-mails gelijk en meld fraude.

Wat is ransomware?

'Ransomware', ook wel gijzelsoftware genaamd, is een chantagemethode op internet. Er wordt schadelijke software (malware) op je computer geïnstalleerd, waarna je bestanden versleuteld worden en je er dus niet meer mee kunt werken. De daders chanteren je vervolgens om in ruil voor losgeld of cryptovaluta de malware te verwijderen, zodat je weer met je bestanden kunt werken.

Wat kan ik doen tegen ransomware?

Als je bent getroffen door ransomware, is het allereerst belangrijk dat je nooit ingaat op het verzoek om losgeld te betalen. Door dat te doen houd je namelijk het systeem in stand. Zorg dat je regelmatig een back-up maakt van je bestanden. Mochten je bestanden versleuteld worden door ransomware, kun je deze vervangen met de bestanden in de back-up. Voordat je bestanden gaat herstellen is het belangrijk dat de ransomware-aanval op je systeem geblokkeerd is.

Hierna kun je de bestanden in de back-up herstellen naar je apparaat.