Yourhosting - Veelgestelde vragen over SSL

Een SSL-certificaat zorgt voor een versleutelde verbinding en is belangrijk voor je website. Wij bieden verschillende SSL-certificaten aan. Hieronder vind je de meestgestelde vragen over SSL.

Inhoudsopgave

Wat is SSL / een SSL-certificaat?

SSL staat voor Secure Sockets Layer. Dit is een techniek die zorgt voor een versleutelde verbinding tussen twee computers waarmee data veilig over het internet wordt verstuurd. Dit gebeurt via een encryptie die er voor zorgt dat gevoelige informatie wordt gecodeerd. Een andere naam voor SSL is TLS. SSL herken je onder andere aan het groene slotje in de adresbalk.

Om een beveiligde verbinding plaats te laten vinden heb je een SSL-certificaat nodig. Zo’n certificaat bevat onder meer gegevens over de uitgevende instantie, de certificaathouder, het domein, de geldigheidsduur en het land waarin de certificaten zijn uitgegeven. Een SSL-certificaat bestaat altijd uit een public- en een private key die nodig zijn om het bericht versleuteld te versturen en weer in een leesbare tekst om te zetten.

Wat is een (groen) slotje?

Met een SSL-certificaat krijg je een (groen) slotje bovenin de browser naast de URL. Het slotje staat voor een beveiligde website.

Heb ik een SSL-certificaat nodig?

Ja, de kans is groot dat ook jouw website een SSL-certificaat nodig heeft. In veel gevallen is een SSL-certificaat verplicht. Sinds de nieuwe privacywet de AVG, is het verplicht voor websites die persoonsgegevens verwerken om een SSL-certificaat te hebben op de website. Heb jij bijvoorbeeld een contactformulier op de website, dan is een SSL-certificaat ook voor jouw website verplicht. Sinds juli 2018 toont Google Chrome alle websites zonder certificaat als onveilig.

Waarom is een SSL-certificaat belangrijk?

Er zijn veel verschillende redenen waarom een SSL-certificaat belangrijk is. Beveiliging van data is natuurlijk de belangrijkste reden, maar het is ook goed voor de positie in Google. Als je werkt met contactformulieren of op andere manieren persoonsgegevens verwerkt, is het zelfs verplicht.

Wat is TLS?

TLS staat voor Transport Layer Security. Met TLS wordt hetzelfde bedoeld als SSL. TLS is een veiligere en nieuwere versie van SSL. Tegenwoordig wordt TLS standaard gebruikt, alleen gebruiken we de term SSL nog omdat dit de meest gebruikte en bekende term is.

Is een SSL-certificaat goed voor de vindbaarheid van mijn website?

Ja, een SSL-certificaat is zeker goed voor de vindbaarheid van je website! Zoekmachines zoals Google, vinden een beveiligde website steeds belangijker. Websites zonder SSL-certificaat krijgen een lagere waardering en daarom is het ook voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) belangrijk om een SSL-certificaat te hebben.

Leverancier en keurmerk SSL

Sectigo is dé wereldwijde marktleider voor SSL-certificaten en wordt door alle bekende browsers aangemerkt als betrouwbaar. Het is daarom de beste keuze voor jouw SSL-certificaat. 

Naast het slotje in de adresbalk krijg je bij een Sectigo-certificaat meer. Kies je voor een Sectigo-certificaat (voorheen Comodo) dan krijg je standaard een keurmerk met ‘Secured by Sectigo’. Plaats het keurmerk op je website voor een extra betrouwbare indruk.

evuurklzbn_VswiWaWGET1TAtim1DNSn5Q

Hoe vraag ik een SSL-certificaat aan?

Als je al een keuze hebt gemaakt uit de verschillende SSL-certificaten, dan vraag je via Mijn Account eenvoudig SSL aan. Ga naar ‘Mijn Producten’ en klik onder 'Mijn SSL-certificaten' op 'Bestellen'. Selecteer eerst de domeinnaam die je wilt beveiligen en selecteer vervolgens jouw gewenste SSL-certificaat. Klik op 'Bevestigen en betalen' om de aanvraag af te ronden.

Welke SSL-certificaten biedt Yourhosting aan?

Welk SSL-certificaat bij je past is afhankelijk van wat je plan is voor je website. Naast een Gratis SSL-certificaat kun je bij Yourhosting kiezen uit drie verschillende betaalde SSL-certificaten:

Met een Eigen SSL-certificaat, ook wel bekend als een domeinvalidatie SSL of positive SSL, zien je bezoekers dat je certificaat op je eigen naam is geregistreerd. Je beveiligt hiermee je vaste domeinnaam zoals yourhosting.nl of één sub domeinnaam, bijvoorbeeld shop.yourhosting.nl.

Met een Wildcard SSL beveilig je alle sub domeinnamen van één domeinnaam. Dus naast www.yourhosting.nl beveilig je ook shop.yourhosting.nl en blog.yourhosting.nl. Een efficiënte manier om al je sub-domeinnamen te beveiligen zonder dat je daar meerdere certificaten voor hoeft aan te schaffen.

EV staat voor uitgebreide validatie. Een EV SSL-certificaat van Sectigo (voorheen Comodo) is het meest uitgebreide certificaat en geeft ook het meeste vertrouwen richting je websitebezoeker. Niet alleen staan jouw bedrijfsgegevens in de adresbalk, ook worden bij de meeste browsers de adresbalk groen gemaakt waardoor het extra opvalt dat jij jouw website hebt beveiligd. EV SSL wordt dus vooral gebruikt door bedrijven en webshops. Er vindt een uitgebreide controle plaats voor het certificaat wordt geleverd.

Op onze SSL-pagina vind je meer informatie over deze SSL-certificaten.

Welk SSL-certificaat is geschikt voor mijn website?

Er zijn verschillende typen SSL-certificaten. Bij Yourhosting kun je kiezen uit een Domain Validation (DV) SSL, Wildcard SSL of Extended Validation (EV) SSL.

Domain Validation SSL is het standaard SSL-certificaat en wordt gekoppeld aan maximaal één (sub)domeinnaam, zoals www.jouwwebsite.nl. Een Wildcard SSL is geschikt voor websites met meerdere subdomeinen zoals www.jouwwebsite.nl, blog.jouwwebsite.nl en shop.jouwwebsite.nl.

Een Extended Validation SSL-certificaat is het meest uitgebreide certificaat en herken je aan de groene balk in de browser waarbij ook bedrijfsgegevens staan. Dit certificaat straalt extra vertrouwen uit omdat ook de identiteit van de website-eigenaar strenger wordt gecontroleerd. De specificaties van onze SSL-certificaten en welke certificaat past bij jouw website lees je op onze SSL-pagina.

Wat kost een SSL-certificaat?

Op onze SSL-pagina lees je meer over de kosten van de verschillende SSL-certificaten. Heb je een domeinnaam geregistreerd via Yourhosting en is deze gekoppeld aan je hostingpakket? Dan krijg je gratis SSL! Kijk ook eens bij de meestgestelde vragen over gratis SSL.

Wat zijn de voordelen van een betaald SSL-certificaat ten opzichte van gratis SSL?

Gratis SSL kan je alleen installeren op je domeinnaam. Wanneer je ook je subdomeinnamen wilt beveiligen dan is dat niet mogelijk. Kies je voor een Wildcard SSL-certificaat dan beveilig je ook direct al je subdomeinnamen. 

Veel bedrijven en webshops willen ook graag extra informatie in de adresbalk weergeven.  Ze kiezen voor Extended Validation (EV) SSL omdat het meer vertrouwen uitstraalt naar bezoekers; je weet namelijk op deze manier zeker dat je op de juiste website zit. Bekijk de specificaties van de verschillende SSL-certificaten, met een voorbeeld hoe de bezoeker de SSL-beveiliging ziet. Lees meer over de voordelen op ons blog.

Hoe voeg ik SSL toe aan het programma MijnWebsite?

Heb je een hostingpakket, dan voeg je gratis en eenvoudig SSL toe aan je website. Ga hiervoor naar de bewerkomgeving van MijnWebsite en klik in het linkermenu op 'Instellen'. Vink daar vervolgens 'Schakel SSL in voor deze website' aan.

Kunnen jullie een extern SSL-certificaat voor mij installeren op de server

Voor € 30,- kunnen wij de volledige SSL-installatie voor je uitvoeren. Maak je gebruik van Gratis SSL of heb je je website gemaakt in het programma MijnWebsite, dan betaal je geen installatiekosten.

Na de installatie is het wel belangrijk dat je je website configureert zoals je hieronder leest.

Hoe installeer ik een extern SSL-certificaat in Plesk?

Heb je al een (extern) SSL-certificaat, dan kun je deze in je Plesk-omgeving zelf installeren. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Log in op Mijn Account en klik door naar de Hostingmanager; 
 2. Klik aan de linkerkant in het menu op 'Websites & domeinen'; 
 3. Ga naar de juiste domeinnaam en klik op 'SSL-/TLS-certificaten'; 
 4. Selecteer het certificaat lokaal door op 'Bladeren' te klikken; 
 5. Klik vervolgens op 'Certificaat uploaden' als je het bestand geselecteerd hebt. 

Als je een SSL/TLS-certificaat aan een domein hebt toegevoegd, schakel je de ondersteuning voor SSL/TLS in en selecteer je het juiste certificaat in de hosting-instellingen van de website. Dit doe je in de Hostingmanager via 'Websites & domeinen' bij 'Hostinginstellingen'. Op deze pagina vink je onder 'Beveiliging', SSL/TLS-ondersteuning aan en selecteer je het certificaat. 

Heb je een teken verzoek voor een certificaat aangemaakt op deze server en  je ontvangt het certificaatbestand, dan kun je  deze hier uploaden. Wil je een certificaat met een private key uploaden of een zelfgetekend certificaat aanmaken, klik dan op 'SSL/TLS-certificaat toevoegen'.

Hoe configureer ik mijn website voor SSL?

De meeste software-installaties die wij aanbieden kunnen eenvoudig omgezet worden naar een SSL-verbinding. Hiervoor log je in op het admin-paneel van je website.

Vaak kun je bij de algemene instellingen SSL activeren, na het afnemen van een SSL-certificaat. Heb je je website gemaakt in MijnWebsite, dan hoef je SSL alleen aan te vinken bij de instellingen. Je vindt deze optie links in het menu van MijnWebsite. Bij HTML-websites en sommige andere systemen kan je de bezoekers doorverwijzen door 'Stuur http door naar https' in te schakelen. Dit configureer je in het .htaccess-bestand binnen je FTP-omgeving.

Heb je hulp nodig voor het configureren van SSL in je website? Onze webmasters helpen je graag. Kijk voor de mogelijkheden en prijzen bij onze Webmasterservice.

Hoe controleer ik een SSL-certificaat?

Je kunt zelf bekijken wat er in een SSL-certificaat staat door op het slotje bovenin je browser te klikken. Ook bestaan er verschillende SSL-checkers zoals de checker van SSLCheck.

Ik heb Mixed content op de website. Help?

Mixed content ontstaat als de website via een https-verbinding wordt ingeladen, maar bepaalde onderdelen van de website niet. Heeft jouw website "last" van mixed content dan wordt ook het slotje niet meer getoond, ook al heb je wel een SSL-certificaat. Dit los je op door allereerst het probleem te identificeren en vervolgens de betreffende broncode aan te passen. Veroorzaakt bijvoorbeeld het inladen van een afbeelding met URL http://www.jouwwebsite.nl/afbeelding dit probleem, dan pas je de URL aan naar https://www.jouwwebsite.nl/afbeelding. Natuurlijk lossen wij dit ook graag voor je op via de Webmasterservice.

Waarom zie ik een "niet-veilig" melding in de adresbalk van mijn website?

Vanaf juli 2018 toont Google Chrome een niet-veilig melding bij websites die geen gebruik maken van een SSL-certificaat. Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat er een beveiligde verbinding wordt gebruikt tussen computers. Informatie wordt dan versleuteld verzonden en dit is veel veiliger voor jouw websitebezoekers. Je website maakt momenteel nog geen gebruik van een SSL-certificaat en daarom toont Google Chrome deze melding. Een SSL-certificaat lost dit probleem voor je op.

Het kan zijn dat je al wel een SSL-certificaat hebt aangevraagd, maar deze nog niet hebt geconfigureerd in je website. Ook dan kun je een beveiligingswaarschuwing krijgen. Het configureren van het SSL-certificaat regel je zelf in de software van je website. Heb je hulp nodig voor het configureren van SSL in je website? Onze webmasters helpen je graag. Kijk voor de mogelijkheden en prijzen bij onze Webmasterservice.

Hoe valideer/verleng ik mijn Wildcard Let's Encrypt SSL-certificaat?

Om je Wildcard Let's Encrypt SSL te verlengen, is het nodig een validatie te doen. Dit kan vanaf 30 dagen voor het verlopen van het certificaat. Hierover krijg je een e-mail van Let's Encrypt op je opgegeven SSL-contactadres. Je doet deze verlengingsvalidatie via de onderstaande stappen. Doe je dit niet (tijdig) dan verloopt je SSL-certificaat.

 1. Log in op je Mijn Account en klik door naar de Plesk-Hostingmanager;
 2. Klik onder domeinnaam (waarop je Wildcard SSL-certificaat staat) op 'Let's Encrypt';
 3. Klik onderaan het Let's Encrypt-scherm op 'Renew'. Vervolgens zie je het TXT-record staan dat je toe moet voegen;
 4. Ga in Mijn Account naar 'DNS- en redirectbeheer' en klik op de betreffende domeinnaam;
 5. Ga op deze pagina met je bestaande DNS-records naar het lege DNS-veld onderaan; 
 6. Kies bij type voor de optie ‘TXT’ en vul de gegevens in die je in Plesk bij stap 3 zag. Sla dit vervolgens op.
 7. Klik in Plesk bij je Let's Encrypt op 'Continue'. Let's Encrypt voert vervolgens een controle uit en levert daarna het certificaat uit.

Ook handig:

D
Dmitri is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.